Ik ben niet zo enorm van het knutselen met eten. Misschien omdat het eindresultaat er nooit zo strak uitziet als ik voor ogen had. Ik heb dan ook dik respect voor al die Heel Holland Bakkers die iedere keer weer compleet nette bakkunstwerken afleveren tijdens een immense tijdsdruk terwijl André van Duin in je nek staat te hijgen. Mij echt no way gezien. Ik ben namelijk een Evert x 3 op dat gebied.

Toch aan de knutsel

Af en toe laat ik mijzelf gewoon even lekker gaan en piel als een blij ei met eten. Hoppa, gewoon mijn vrije ik de boel laten gaan en niet nadenken of het eindresultaat er nou wel briljant uit ziet maar gewoon omdat het leuk is. Zoals toen ik een kanten pannenkoek maakte, en mijtertosties. En nu dus heuse pannenkoeken in Sint-thema: de mijter. Dat is namelijk nog net te doen. Echte bakgekken gaan natuurlijk voor een complete stoomboot of opgetuigde Amerigo. Daar ben ik dus te veel Evert voor.

Lekker zelf doen

Nog veel leuker is het als niet ik maar kinderen zelf lekker mogen kliederen om mooie Sinterklaas pannenkoeken te maken. Dat kan natuurlijk met alles wat zij lekker vinden op hun pannenkoek; hagelslag, partjes mandarijn, pindakaas.. En wedden dat die er dan veel mooier uit zien dan die van mij? Allemaal HHB kandidaten in een notendop.

Sinterklaas pannenkoeken

Dessert voor 6-10 personen (afhankelijk van hoe groot de koekenpan is)
– 250 gram tarwebloem
– 500 ml volle melk
– 2 grote eieren
– boter of zonnebloemolie om in te bakken
– vanillevla
– aardbeienjam
– chocoladepepernoten

  1. Zeef de bloem samen met een klein snufje zout boven een beslagkom. Voeg de helft van de melk toe en mix met een handmixer tot een dik beslag zonder klontjes.
  1. Voeg een voor een de eieren toe al mixend toe en voeg tot slot beetje bij beetje de resterende melk toe.
  1. Verhit een koekenpan tot deze goed heet is. Zo voorkom je dat de eerste pannenkoek mislukt.
  1. Smelt een klein klontje boter en giet genoeg beslag om de bodem van de pan te bedekken. Draai hierbij de pan ondertussen een beetje rond. Bak de pannenkoek mooi bruin. Als de randjes rol beginnen te komen van de pan en het beslag niet meet glanst dan draai je de pannenkoek om en bak je deze kant ook bruin. Herhaal dit tot het beslag op is.
  1. Knip de pannenkoek in de vorm van een mijter. Maak mooie strepen van vanillevla voor de meiter. Dit gaat handig met een klein lepeltje. Besmeer de overgebleven vlakken met aardbeienjam. Maak de mijter af door deze te versieren met de chocoladepepernoten.