Met een grote pan vol wortelsoep fietsen, de trein pakken en daarna een stuk lopen leek mij geen goed idee maar ik wilde wel graag deze soep maken voor mijn Hema collega’s tijdens het Sinterklaasfeestje van de afdeling. Omdat ik veel samenwerkte met de Food afdeling wist ik dat ze een kleine testkeuken bij hun verdieping hadden. Na even overlegd te hebben mocht ik hun keuken gebruiken om een heerlijke pan vol dampende wortelsoep te maken. Alle ingrediënten had ik van huis meegenomen, alleen met de specerijen cheatte ik een beetje. In plaats daarvan had ik 1 el rode currypasta gebruikt. Scheelde weer gesjouw met allemaal potjes tijdens het reizen tenslotte.

Collega Marleen

Het is alweer een jaar of 6 geleden dat ik deze wortelsoep voor mijn collega’s maakte maar ik weet nog goed dat één collega, Marleen, om het recept vroeg. Dat vond ik toen echt heel leuk! Ik had mijn blog nog niet en dus schreef ik het voor haar op een briefje. Geen idee of ze dat nog heeft maar feit is wel dat zij uiteindelijk ook verder is gegaan in de food. Nadat ze haar baan had opgezegd bij Hema is ze een half jaar met sabbatical gegaan samen met haar gezin en heeft daar haar liefde voor puur en lekker eten helemaal weer ontdekt. Vanuit de wens om echt vanuit haar passie te werken heeft zij toen MarleenKookt opgezet. Een geweldige bezorgservice voor gezonde, lekkere en verse maaltijden die zij en haar team op dezelfde dag koken als dat jij het eet. Alleen jammer dat ze in Amsterdam bezorgd en niet in Utrecht want anders zou ik zeker af en toe wat bij haar bestellen. En mocht je een keer een wortelsoep voorbij zien komen bij haar, wie weet is het dan geïnspireerd om mijn recept.

Wortelsoep met knapperige kikkererwten

Voor 3-4 personen
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– 1 cm gember
– 2 el olijfolie
– ½ tl komijnpoeder
– ½ tl kaneel
– ½ tl gemalen korianderzaad
– ½ tl paprikapoeder
– 500 ml groentebouillon
– 750 g winterpeen
– 100 ml kokosmelk
– handje korianderblaadjes

Voor de kikkererwten
– ½ el olijfolie
– 150 g kikkererwten, uitgelekt
– snufje chilipeper

  1. Snipper de ui en pers de knoflook en gember uit. Gember in een knoflookpers uitknijpen is echt super handig! Snijd de winterpeen in grove stukken.
  2. Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de ui, knoflook en gember enkele minuten op middelhoog vuur. Voeg de specerijen toe en bak kort mee op laag vuur totdat de geuren vrijkomen.
  3. Voeg de peen en groentebouillon toe. Vul, als de wortel nog net niet onder staat, nog een klein beetje water toe. Breng de soep aan de kook en laat, afgedekt, 10-15 minuten koken.
  4. Verhit voor de kikkererwten de olijfolie in een koekenpan. Voeg de kikkererwten toe en rooster ze op laag in 10 minuten iets knapperig. Hussel regelmatig. Breng op smaak met een snufje chilipeper, peper en zout.
  5. Pureer de wortelsoep met een staafmixer, of blender, tot een egale soep. Breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
  6. Serveer de soep in mooie kommen met de kikkererwten, kokosmelk en koriander er apart bij  zodat iedereen deze naar wens toe kan voegen.

Tip

Toen ik inspiratie opdeed voor de foto, nadat ik de soep helemaal had bereid, zat ik in het boek All Day Bowls van Denise Kortlever te bladeren. Tot mijn verbazing heeft zij een wortelsoep (met zoete aardappel) in haar boek staan ook in combi met kikkererwten. Ik moest daar wel om lachen, we zaten precies op 1 lijn met deze combi. Zij roostert trouwens de kikkererwten niet in een pan maar in de oven, samen met de groenten 30 minuten op 200 graden. Leuke tip dus om het ook zo eens te bereiden.
wortelsoep