Zelf wortelchips maken is voor mij echt een uitkomst. Ik ben namelijk dol op chips! Dat knapperige zoute vind ik onweerstaanbaar maar het is niet de beste snack om achteloos naar binnen te werken. Want ja, het is best ongezond met al dat zout en vet. En helemaal link als je geen maat weet te houden zoals ik. Na een zak denk ik ook meestal: ‘Was dat nou zo lekker?’, ‘Nee’ is dan het antwoord. Eigenlijk waren de eerste 10 lekker en daarna is het bij mij een soort craving. Mijn oplossing: geen chips kopen.

Best prima tussendoortje

Af en toe heb ik wel echt veel zin in een zout knabbeltje en dan maak ik gewoon zelf chipjes. Bietenchips heb ik al eerder gemaakt en nu een heerlijke wortel variant. Ideaal want leuk om te maken en binnen korte tijd een lekker resultaat, zonder dat het meteen mega veel is. Ik maakte ze van regenboogwortels en dat ziet er ook nog eens extra leuk uit! Dus bij een borrel ook tof om te serveren aan vrienden en familie.

Smaakjes

Gewoon met zeezout is al gruwelijk lekker maar je kan er ook wat pimentón over strooien. Of wat curry madras. Of wat five spices. Je kan het zo gek niet bedenken en je eigen lekkere flavor aan he groentechips toevoegen. Een dippie is er ook leuk bij. Maja, dan weet ik wel hoe dat bij mij gaat. Binnen no time krijg ik dan weer een craving… die ik nou net een beetje in de hand probeerde te houden. Toch verraderlijk, zelf wortelchips maken.

Zelf wortelchips maken

Portie voor 1-2 personen, 1 bakplaat vol
– 3 wortels (ik gebruikte regenboogwortels)
– wat olijfolie
– grof zeezout

Extra nodig:
– bakplaat bekleed met bakpapier
– dunschiller
– kwastje

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de wortels in de lengte in heel dunne slierten met een dunschiller.
  2. Verdeel de slierten wortel over een bakplaat bekleed met bakpapier. Ze mogen best elkaar raken want ze krimpen nog flink. Bestrijk de wortel dun met wat olijfolie met behulp van een kwastje en bestrooi met wat zout.
  1. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en laat de wortel in 10 à 15 minuten rustig drogen. De tijd is wat afhankelijk van de dikte van je sliertjes. Kleuren ze bruin maar zijn ze nog niet droog? Dek dan af met wat bakpapier.
  1. Laat de wortelchips 5 minuten afkoelen buiten de oven zodat ze verder knapperig worden. Eet ze daarna direct op.

Tip

Een kaasschaaf of mandoline werkt ook prima om mooie dunne plakjes of slierten te snijden.