Herfst is het perfecte moment voor appelcrumble. Niet alleen als toetje vind ik het heerlijk om dit super easy gerecht te maken maar ook gewoon voor bij de thee ’s middags. Je huis gaat er namelijk zo gruwelijk lekker van ruiken!

Freestyle crumble

Dit recept was een uitprobeersel die echt enorm goed uitpakte. Meestal bak ik een crumble gewoon met wat basterdsuiker in plaats van kokosbloesemsuiker maar het werkte prima. En ook vond ik het leuk om een deel van de boter te vervangen door olijfolie. Mocht je geen lekkere in huis hebben dan kan je dat vervangen door boter. Niks aan het handje.

Easy nootjes

In mijn eeuwig ontplofte keukenkastje heb ik aardig wat noten en pitten liggen. Nu had ik laatst een  zakje noten- en pittenmix met abrikozen gekregen die ideaal was voor mijn crumble. Scheelt toch weer een zoektocht in mijn ellendige kastje ten opzichte van zelf een mixje samenstellen.

Alles voor de looks

De appels had ik mooi doormidden gesneden en met een parisienneboortje. Voor de looks had ik zelfs het steeltje aan de appel laten zitten (kost ook minder tijd trouwens). Maar appel in stukjes snijden en die in een ovenschaal doen werkt ook helemaal prima. Wordt ie iets minder fancy van maar qua smaak vast net zo lekker. Maak het dus zelf net zo stylish als je wilt. En dan snel een kopje thee zetten, goed boek pakken en met een dekentje en een kommetje appelcrumble op de bank. Wat smaakt de herfst toch lekker.

Appelcrumble met noten

Voor 4 personen
– 4 appels, niet al te groot en bijvoorbeeld Elstar
– 100 g noten- en pittenmix met abrikozen
– 40 g boter
– 35 g lekkere extra vierge olijfolie
– 40 g kokosbloesemsuiker
– 90 g bloem
– 1 tl kaneel
Voor erbij: vanillekwark of vanille-ijs

Verder nodig:
– optioneel een parisienneboortje
– bakplaat met bakpapier of ingevette ovenschaal

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de appels en snijd het klokhuis eruit. Dit gaat makkelijk met een parisienneboortje. Verdeel ze met de schil naar beneden over een bakplaat bekleed met bakpapier of in een ingevette ovenschaal.
  1. Hak de noten- en pittenmix grof en snijd de boter in kleine blokjes.
  1. Meng in een beslagkom ¾ van de noten- en pittenmix met de boter, olijfolie, kokosbloesemsuiker, bloem en kaneel met een snuf zout. Kneed tot een los, kruimelig deeg.
  1. Verdeel het kruimeldeeg over de appels. Bak de crumble 25 – 30 minuten in de oven, of totdat het kruimeldeeg goudgeel en gaar is.
  1. Serveer de appels met crumble op mooie borden en bestrooi met de overige noten- pittenmix. Serveer met een dot vanillekwark of een bolletje vanille-ijs.