Boerenkool, ik kan er geen genoeg van krijgen, en laat het nou vandaag nationale boerenkooldag zijn. Ik zocht even in mijn archief mijn lekkerste recepten met boerenkool op zodat iedereen vandaag, van ontbijt tot lunch en van snack tot avondeten boerenkool kan eten!

Ik ben reuze benieuwd wat jouw favoriete recept is, laat je het hieronder weten?

boerenkool met worst

Stamppot boerenkool met worst

De klassieker onder de boerenkoolrecepten. Ik maak ‘m graag met een lekker romige puree met spekjes erdoor. En als cherry on the pie, of boerenkool in dit geval, gebakken plakken appel. Die geven een lekker frisse smaak bij de volle worst en stamppot. Hier vind je mijn recept.

boerenkoolsalade

Boerenkoolsalade met biet en nagelkaas

Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar met boerenkool kan je ook een heerlijke salade maken! Ik deed er mijn favoriete kaas doorheen: oude Friese nagelkaas. Die geeft een heerlijke, volle smaak bij de boerenkool en de biet. Een salade die je prima in de winter eet, lekker met wat warm afgebakken brood erbij. Hier vind je mijn recept.

boerenkoolpesto

Boerenkoolspread

Deze boerenkoolspread is minder vet dan een boerenkoolpesto omdat er wat minder olijfolie doorheen gaat dan bij een pesto. Hij is daardoor net iets lichter van smaak en enorm jummie om onbeperkt op je boterham te smeren, of bij vis te eten, of door je pasta te roeren. Maakt niet uit waar je het op smeert, lekkerder wordt het zeker met deze boerenkoolspread! Hier vind je mijn recept.

boerenkool met worst taart

Boerenkool-met-worsttaartjes

Deze mini quiches, want dat zijn het eigenlijk, zijn ideaal om te maken als leuk lunchgerechtje met wat left over ingredineten van een stampot. Niet weggooien dus maar er deze taartjes van maken. Scoort ook zeker weten heel goed in een lunchtrommel want koud zijn ze ook heerlijk. Hier vind je mijn recept.

boerenkoolomelet

Pittige boerenkoolomelet

Deze omelet is echt zo lekker verwarmend in de winter. Juist dat pittige van de rode peper maakt deze omelet spannend en heel smaakvol. Dit is, net als bovenstaande taartjes, ook echt zo’n ideaal receptje voor als je nog wat boerenkool over hebt. Maar eigenlijk zo lekker dat ik er gewoon boerenkool voor koop om dit als lunch te maken. Dus. Hier vind je mijn recept.

smoothie boerenkool

2x smoothie met boerenkool

Ontbijten met boerenkool? Ja! Ik maakte deze twee smoothies met wat boerenkool erdoor. Reuze gezonde kickstart van de dag. Want waarom alleen maar spinazie als groene bladgroente in je smoothie doen, er kan nog veel meer, zoals boerenkool dus. En nee ik ben niet gek. Wel op boerenkool. Hier vind je het recept.

boerenkoolrisotto met kabeljauw

Boerenkoolrisotto met kabeljauw

De klapper onder de boerenkoolrecepten wat mij betreft: risotto met boerenkool! In Italië noemen ze ‘m cavolo nero. Althans, dat is eigenlijk een neefje van onze boerenkool. En dus is het helemaal zo gek nog niet om deze groente door een risotto te doen. En eigenlijk vind ik boerenkool zo nog veel lekkerder dan in een klassieke stamppot. Dat komt door het romige van de risotto en het frisse van de citroen. Ben je, net als ik, niet altijd in de stemming voor zware Hollandse kost, dan is deze risotto dus ook echt wat voor jou. Hier vind je mijn recept.