Voor mij word het plezier van op vakantie zijn voor een heel groot deel bepaald door het eten. Een bestemming kan nog zo mooi zijn maar als het eten niet goed is is mijn hele beleving zoveel minder. Des te blijer word ik dus als mijn smaakpapillen dag na dag in de watten worden gelegd met de lekkerste gerechten. En dat was nou precies het geval tijdens onze week op Bali waar we in een heerlijke villa verbleven.

Onze kok

Uit een schriftje, waar met de hand geschreven stond wat onze kokkin allemaal kon maken, kozen we steeds een dag van tevoren uit wat we wilden eten. Het huren van de villa was namelijk inclusief personeel, hoe heerlijk! Wat hadden wij een mazzel met de lieve en goed kokende Kedek.
We gaven haar geld voor de boodschappen die zij dan de volgende ochtend deed op de lokale markt en het verdere nodige bij de supermarkt. Om acht uur in de morgen was ze er meestal al en begon ze met het maken van het ontbijt. Wij waren daar vrij eentonig in: pannenkoekjes met banaan, vers mango- en appelsap en bruin brood met een omeletje. En meestal hadden we nog wat sap en pannenkoekjes over van het ontbijt die we tussendoor snaaiden of als het eten net iets te pittig was kon meneertje daarvan eten. Heel handig.

Veel nieuwe gerechten

Als middageten en avondeten aten we altijd warme gerechten en dan alleen in de avond een dessert erbij. Om het nog een beetje in de perken te houden. Maar man man man wat hebben we toch zitten smikkelen en smullen.
Het leukste; dit was mijn derde keer dat ik in Indonesië was en ik zoveel meer verschillende en apartere gerechten heb gegeten dan er in restaurantjes op de kaart staat. En ook nog eens beter dan bij veel restaurantjes!

Ik ben normaal iemand die alle recepten zou ontfutselen maar omdat ik zo druk was met het schrijven van mijn boek Jam&Zuur en het niet heel erg gepast voelde heb ik me ingehouden. Achteraf gezien heb ik daar toch wel een beetje spijt van want ik had graag van alles willen leren over de Balinese keuken. Wel heb ik van mijn lievelingsgerecht, tempeh goreng, het recept opgeschreven en mocht ik meekijken hoe het werd gemaakt. Die ga ik binnenkort op mijn blog zetten zodat ik ‘m zelf altijd makkelijk terug kan vinden om te maken, en jullie natuurlijk ook.

Nog even een kleine noot: Ik ben zo stom geweest om steeds te denken dat ik nog wel een foto van het schriftje zou maken met alle gerechten maar uiteindelijk ben ik het vergeten te doen waardoor ik niet van alles de naam meer herinner. Mocht je iets herkennen en er de naam van weten, roep maar!

Soto soep

1 saoto soep bali lr

Dit is een heerlijke soto soep met flink wat kip en een krachtige bouillon. Warm, zout en licht pittig vind ik ideaal als lunch op een warme dag aan het zwembad. En rechts zie je een home made loempia gevuld met knapperige groenten die we dipten in de sambal en ketjap manis.

Saté

sate bali bami

Als ik aan Indonesië denk dan denk ik aan saté. Dit moesten we natuurlijk ook eten. Helaas was ie niet op een houtskoolvuurtje gegrild waardoor ik de smaak wat saai vond. De zelfgemaakte pindasaus was wel erg lekker net als de bami met gefrituurde knoflook en een groentegerecht met ketjapsaus.

Tempeh goreng

tempeh goreng

Onderaan zie je een soort donkere sliertjes. Dat is tempeh goreng: gebakken stukjes tempeh. Ze zijn heerlijk knapperig van het frituren maar ook stroperig door de ketjap manis waarin ze nog nagebakken zijn. Hier kan je mij dus echt wakker voor maken, zo lekker! Het recept heb ik dus weten te ontfutselen dus die zal ik binnenkort online zetten. Verder aten we er nog wat plakjes tempeh bij (die lichte rechthoekjes), nasi goreng en een mix van sperzieboontjes, taugé en wortel in een verse kokosmelksaus.

Ikan kokos op een stokje

ikan kokos op een stokje

Op het stokje zit een mengsel van visfilet, kokos en kruiden die is gefrituurd. Het deed mij erg denken aan deze viskoekjes die ik een keertje maakte, maar dan iets vetter. Ik vond het idee om dit zo op een stokje te serveren wel echt heel leuk dus misschien ga ik daar nog eens wat mee doen. 

Cendol

cendol

Nee het was geen Halloween toen wij dit aten. Zou trouwens wel echt een ideaal dessert zijn dan want die groene sliertjes lijken net wormpjes. Klinkt vies maar ik vind de smaak wel lekker, beetje pandan achtig. Deze werd koud geserveerd in een lichte kokosmelk. Cendol is een typisch Aziatisch nagerecht.

Rendang

rendang bali

Het water loopt mij direct weer in de mond nu ik die rendang zie van rundvlees want wat was die heerlijk gekruid met een verse boemboe. Ik krijg nu toch echt spijt dat ik daar niet ook het recept van heb gevraagd. Het vlees was heerlijk mals en vol van smaak. Erbij aten we waterspinazie met mais in een lichte knoflookachtige saus en mihoen met groenten en kip. En verse kroepoek. Zo leuk om te zien hoe een klein stukje droge kroepoek in een pan met hete olie zo groot wordt. Hoe vaak ik het ook gezien heb, ik vind het nog steeds heel leuk om ernaar te kijken hoe dat in de pan een lekkere kroepoek wordt.

Droge ikan

5 ikan bali lr

Omdat we aan de zee zaten wilde ik graag verse vis eten. Ik denk dat het een beetje met een miscommunicatie te maken had dat we deze droge en ietwat saaie stukjes kregen want ik ben meer van een hele vis op mijn bord. Kedek zei dat het tonijn was maar ik weet het niet zeker. Erbij wel geurige sajoer boontjes met stukjes kip erdoor. Deze maaltijd was iets minder dan de andere maar ach, mij hoor je zeker niet klagen terwijl ik een prachtig uitzicht heb op zwembad en zee en palmbomen en mijn twee mannen.

Lemet singkong?

lemet singkong

Van dit gerecht weet ik niet zeker of ik nou de juiste naam gebruik. Mocht jij weten wat dit is dan vind ik het heel leuk als je mij laat weten in een reactie onderaan deze blog. Volgens mij was het cassave met kokos gestoomd in bananenblad. Het was erg zoet, ik denk gezoet met rietsuiker, en plakkerig. Vrij machtig ook moet ik zeggen.

Ikan onbekend

2 vis Bali lr

Deze vis aten we in een restaurantje tijdens een tour die we hadden gedaan naar watervallen, een prachtig uitzichtpunt over rijstvelden, lokale markt en de beroemde watertempel. Volgens de serveerster had ik een vis uit de zee besteld maar zo proefde hij niet. Hij had een lichte smaak van gekweekte vis. Misschien ken je het wel, die wat groenige smaak die gekweekte forel ook kan hebben. Ik ben daar niet zo dol op maar hij was verder wel heel goed bereid. Lekker sappig en niet te ver gegaard. Meneertje was er helemaal weg van want de heeft bijna de hele vis opgegeten. Erbij dronken we mangojuice. Als je reist is het altijd goed om aan te geven dat je er geen suiker (of een heel klein beetje) in wilt want anders krijg je een enorm zoete sap. Ook met ijs ben ik altijd wat voorzichtig dus ik vraag meestal of ze daar ook maar een klein beetje van in willen doen. Verder aten we vieze saté en een nog viezere pindasaus die echt regelrecht uit een pakje kwam. Wij blij dat we die avond weer thuis gingen eten!

Babi ketjap

Babi ketjap

Dat schaaltje bovenaan met donkere stukjes vlees is de babi ketjap. Ik weet niet meer zeker of we deze of een andere dag ‘m ook met rundvlees hadden besteld in plaats van varkensvlees (babi). Beide waren echt heerlijk. Kok Kedek maakte het met veel verse steranijs erdoor waardoor het gerecht een heerlijke warme smaak kreeg. Verder erbij mihoen goreng, komkommer atjar en heerlijke aardappelkoekjes. Verder aten we verse Chinese tomatensoep als voorgerecht vandaar dat die schaal al half leeg is. Ons zoontje vond de soep echt helemaal geweldig en dus heeft hij daar ook een paar andere dagen van genoten.

Lemper

lemper

Alleen al hoe het pakketje van bananenblad is gemaakt vind ik geweldig! Dit is een snackje maar kan ook heel goed als nagerecht worden gegeten. De kleefrijst is gekookt met kokosmelk en is heerlijk zoet met ook een speciale smaak van de bananenbladeren waar het, denk ik, later in is gestoomd. De vulling die wij hadden was met rundvlees gemaakt. Het was een soort gedroogd vlees en in heel dunne sliertjes. Na even zoeken denk ik dat het abon sapi heet. Ik vond dit gerechtje in ieder geval erg lekker en ook wel bijzonder om te eten. Ondanks dat ik nu voor de derde keer in Indonesië en op Bali was had ik dit niet eerder geproefd. In Utrecht zit een heel goede toko, Toko Mitra, en ik zag op hun menu ook lemper staan dus dat ga ik zeker binnenkort even proberen. Kijken of ik dan een kleine Bali flashback krijg.

Zoetzure kip met nasi kuning

10 zoetzuur kip Bali lr

Intens lelijke foto. Sorry! De smaak daarentegen viel wederom niets tegen. Dit is zoetzure kip, waarbij de kip eerst in een deegje is gefrituurd. Deed ons beetje aan Koe lo kay denken. Erbij mijn geliefde tempeh goreng, pittige boontjes met artisjokharten en nasi kuning. Die laatste is een feestelijk rijstgerecht waarbij de rijst wordt gekookt met kokosmelk. Ik heb het zelf ook wel eens gemaakt, hier vind je het recept.

Tropisch fruit

11 fruit Bali lr

Tussen al die heerlijke maaltijden door hadden we niet erg veel trek. Een beetje fruit gaat er altijd wel in en dus aten we (met de klok mee):
1. Ramboetan. Dit is de harige versie van een lychee. Vanbinnen wit vruchtvlees met een grote pit.
2. Passievrucht. Wij kennen denk ik vooral de soort met de donkere schil maar deze met gele schil was ook heerlijk zoet en fris. Ideaal om uit te lepelen terwijl je met je tenen in het zwembad bungelt.
3. Avocado. Helaas wat laat in de week dat wij er zaten ontdekt hoe heerlijk die hier waren. Ik at ‘m bij mijn roerei bij het ontbijt.
4. Tamarillo. Hij lijkt van binnen een beetje op een tomaat door de zaadlijsten. Ik snap wel dat zijn bijnaam boomtomaat is.
5. Mangistan. Deze vrucht heeft een dikke schil en binnenin een soort grote witte partjes met daarin een pit. heel smaakvol, ietwat slijmerig fruit.

Lekkere ayam

12 kip tauge lr

Met wat voor smaakmakers de aya (kip) was bereid weet ik helaas niet meer maar wel nog dat ie vrij pittig was. Erbij taugé met mais die ook vrij scherp was. Ideaal dat we wat pannenkoekjes van het ontbijt nog over hadden zodat meneertje die kon eten want te pittig eten is niet helemaal zijn ding. En nu ik dit schrijf, zo’n 3 maanden later, zegt hij nog steeds dat bepaalde dingen pittig zijn. Dat roept hij met name als hij geen zin in iets heeft en vindt dat hij het niet hoeft te eten. Zoals banaan bij het ontbijt vanochtend.  Heel pittig inderdaad!

Babi ketjap 2

18 babi ketjap lr

Dit was de andere keer dat we ook babi ketjap aten. En zoals je ziet waren er meer gerechten favoriet want dit is beetje een herhaling van gerechten die we eerder ook aten.

Pisang goreng

pisang goreng

Gebakken banaan maak je normaal gesproken met speciale bakbanaan, die is namelijk wat droger en houdt beter zijn vorm na frituren in een deegjasje. Nu ben ik echt dol op van die kleine banaantjes die veel meer smaak hebben als ze rijp zijn en dus vroeg ik of Kedek daarmee gebakken pisang goreng wilde maken. Nou, ik heb het geweten. Ik heb er zoveel van gegeten dat ik bijna buikpijn kreeg. maar man man man, wat is dat toch lekker!

Nu ik dit alles op heb geschreven en de gerechten weer zie wil ik acuut terug naar de mooie villa op Bali waar wij een week hebben gezeten om enorm te genieten van al dat lekkers. Bali I mis you!