Deze super feestelijke tulband maakte ik in het najaar. Toen ik ‘m proefde dacht ik meteen, dit recept moet ik rond kerst op mijn blog zetten want het is echt een heerlijke cake voor tijdens de feestdagen. De koekkruiden en gember geven de typische warme kerstsmaken aan de tulband. De pompoen zorgt voor een beetje zoete smaak, een mooie kleur en ook dat de cake niet te droog wordt ondanks dat er aardig wat geraspte kokos door gaat. Ieder kruimeltje is lekker.

Mijn kerst

Nu ik er zo weer over schrijf wil ik ‘m heel graag weer maken want wat was deze cake toch smakelijk. Helaas voor mij. Ik zit in een leuk appartement in Wanaka, Nieuw-Zeeland met een enorm lousy keukentje. De oven bestaat uit zo’n klein apparaatje waar je in je studententijd nog geen pizza in op kon warmen en er zijn niet eens pitten in het aanrechtblad ingebouwd. Met een los elektrisch geval met twee warmhoudplaatjes moet ik deze kerst iets feestelijks proberen te maken. Ik heb bedacht dat ik dit jaar de lekkerste producten koop die ik kan krijgen en daar dan een kerstmaaltje mee in elkaar flans. Komt vast goed.
Voor iedereen die wel een gewone oven heeft en nog op zoek is naar een feestelijke tulband, je hoeft niet meer verder te zoeken. Dit is ‘m!

Gezond?

De tulband zelf is vanwege de ongeraffineerde suiker en de kokosolie enzo soort van ‘gezond’ zoals veel mensen zouden zeggen die deze producten liever gebruiken dan witte suiker en roomboter. Gelukkig zit er genoeg glazuur en praliné op om de claim meteen teniet te doen dus kan je volop snoepen.

Praliné

Normaal gesproken maak je praliné van hazelnoten maar ik vond bij dit recept walnoten wel erg leuk. Hierdoor wordt de praliné ook net iets zachter van structuur en zijn de grove stukken makkelijker te eten. Door de sinaasappel en zout op het laatst toe te voegen krijgt ie heel veel smaak. Dat het recept iets meer is dat voor de tulband is daarom dus ook niet zo erg want op komt het zeker. Knabbel zo uit het vuistje of hak wat fijner en strooi over wat vanille-ijs met fruit. Zo lekker!

Pompoen-kokostulband met grove praliné

Voor 12 lekkere plakken.

Voor de tulband
– 275 g pompoen
– 1 duim verse gember
– 125 ml kokosolie, gesmolten
– 3 eieren
– 4 el water
– 250 g kokosbloesemsuiker
– 2 tl bakpoeder
– 75 g geraspte kokos
– 125 g patent bloem
– 75 g volkorenmeel
– ½ tl Maldon zout
– 1 tl pumpkin spice (koekkruiden)

Voor het glazuur
– 75 g poedersuiker
– 1 el water

Voor de grove praliné
– 60 g fijne tafelsuiker
– 75 g walnoten
– rasp van ¼ sinaasappel
– snuf Maldon zout

Extra nodig: fijne rasp, ingevette tulbandvorm van 1,2 liter, bakpapier

  1. Schil de pompoen, verwijder de zaadjes en snijd in kleine blokjes. Stoom de pompoen zo’n 10 minuten tot deze gaar en zacht is. Pureer de pompoen tot een zachte puree zonder klontjes.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden. Rasp de gember met een fijne rasp.
  3. Meng in een kom de natte ingrediënten goed door elkaar: pompoenpuree, gember, kokosolie, ei en gember. Meng in een aparte kom de rest van de ingrediënten, de droge, door elkaar.
  4. Meng nu de droge ingrediënten door de natte ingrediënten tot een egaal beslag. Als alles goed gemengd is hoef je niet verder door te roeren. Giet het beslag in de tulbandvorm.
  5. Zet de cake in het midden van de oven en laat in circa 40 minuten goudbruin en gaar bakken. Prik een satéprikker erin om te controleren of de cake gaar is. Komt deze er droog uit dan is de cake goed. Laat de cake 5 minuten in de vorm afkoelen, stort voorzichtig en laat verder afkoelen op een rooster.
  6. Maak ondertussen de praliné. Verwarm de suiker in een pan met dikke bodem. Laat langzaam aan karamelliseren tot de suiker een mooie goudbruine kleur heeft.
  7. Roer direct de hazelnoten, sinaasappelrasp en het zout erdoor. Let goed op, de suiker is gloeiend heet! Giet het mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en laat afkoelen.
  8. Meng de poedersuiker met het water er roer tot en dikkig papje. Voeg eventueel nog wat meer poedersuiker of water toe om het tot een mooi glazuur te krijgen.
  9. Druppel het glazuur over de cake met een lepeltje. Hak de praliné in grove stukken met een koksmes en versier de tulband.