Ik had niet verwacht op een Nederlands eiland zo’n heerlijk vakantiegevoel te krijgen. Dat je denkt, hier wil ik langer blijven, hier valt nog veel meer te ontdekken en hier kan ik mijzelf enorm in de watten leggen. Ja ik ben vaker op de Waddeneilanden geweest maar Vlieland had ik tot nu toe overgeslagen. Tot vorige week. Toen mocht ik twee dagen naar de Cranberryweek. Natuurlijk heb ik veel van de besjes genoten zoals je misschien hebt gelezen in mijn blog erover, maar er is zoveel meer dan prachtige natuur op dit mooie stukje Nederland omgeven door zee.

Mooie gebouwen
Het leven op het eiland was vroeger ruig. De vrouwen hielden hun hart vast als het stormde, zouden de mannen wel terugkeren van zee? Helaas gebeurde het vaak genoeg dat het noodlot toesloeg en de kostwinner en zonen, die ook al mee op zee gingen vanaf een leeftijd van 12 jaar, niet meer thuis kwamen. Daardoor was er op het eiland een relatief grote groep weduwen en wezen die in het Diaconiehuis terecht konden, ook wel in de volksmond het Armhuis genoemd. De zorg voor de armen werd onder andere bekostigd door de afdracht die iedere schipper moest doen na een behouden vaart: een ton rogge of een bedrag van zes gulden.
Nu is er in het prachtige pand met bijbehorende tuin een brasserie gevestigd met een galerie (zie foto bovenaan). Zeker de moeite waard om even binnen te stappen, al is het maar vanwege de stijlkamers.

Vlieland kerk lr

Het kerkje op Vlieland, dat om de hoek ligt van het Armenhuis, is gebouwd begin 1600 met onder andere opbrengsten uit een heffing op bier en wijn. Dat vond ik toch wel grappig om te horen, dat een kerk dus op die manier inkomsten genereerde. En omdat veel schepen op Vlie bier insloegen voor een lange reis over de zee leverde dat flink wat op. Het prachtige kerkje met een oud kerkhof staat in het midden van het dorp, net achter de lange dorpsstraat.

Vlieland Badhotel Bruin

Het betere eten

Ik mocht op uitnodiging komen lunchen bij Badhotel Bruin. Ik kan je vertellen dat ik oprecht verbaasd was over de gerechten die ik geserveerd kreeg. Als starter een compositie van huisgerookte zalm met limoenkaviaar, lamsoor en diverse bereidingen van komkommer. Heerlijk fris, zacht en puur van smaak en een lust voor het oog. Daarna volgde een boterzachte sukade op een romige truffelrisotto vergezeld van groene asperges. Ok, die asperge had van mij gegrilde pompoen mogen zijn want dan paste het meer bij het herfstige van eind oktober maar verder was het tongstrelend.*  Het smaakvolle moderne interieur met ietwat Gooise allure en dito gasten maakt het plaatje compleet. Nee, dit was niet wat ik op het eiland verwacht had. Zeker aangenaam verrast maar met modderige bergschoenen van een mooie wandeling door de natuur voelde ik mij hier toch een beetje underdressed.
*Deze gerechten waren onderdeel van een speciale lunch. Mocht je dat ook willen, dan is het goed om aan te geven dat je warm wilt lunchen met meerdere gangen.

Vlieland badhotel bruin 2 lr

Vlieland verswinkel lr

Shoppen en snoepen
Op Texel loop ik met een grote boog om de winkeltjes heen die je in de Koog vindt. Zooi, meuk en prullaria zijn niet mijn hebbedingetjes. Op Vlie daarentegen werd ik heel blij van de fijne zaakjes met mooie spulletjes, kleding en zelfs kookboeken. En alsof dat nog niet genoeg was is er een fantastisch verswinkeltje in de dorpsstraat met prachtig uitgestald groente en fruit, en heel veel delicatessen. Volgende keer weet ik waar ik ga shoppen voor een picknick in de duinen.
Ook de eilander bakkerij Westers heeft mij goed weten te verleiden. Ik ging naar huis met een grote tas gevuld met lekkers. Mijn favoriet? De Friese dumkes.

Vlieland snaai

Dat Vlieland inmiddels de bijnaam Vliebiza heeft gekregen verbaasd mij niets met zoveel mooie plekken en het heerlijke aanbod. Blijkbaar was ik niet een van de early adaptors want ik hoorde en zag om mij heen genoeg stedelingen uit het midden van het land. Gelukkig waren er her en der ook nog wat verdwaalde wandelaars en natuurgenieters die ook vieze wandelschoenen aan hadden waardoor ik toch het gevoel had echt op een Nederlands eiland te zijn waar warme chocolademelk wordt gedronken met een stroopwafeltje erbij. En dat is wat mij betreft ook enorm genieten. Ja, ik ga zeker terugkomen. En langer blijven dan 2 dagen.