Ken je het recept van mijn zelfgemaakte tomatensoep? Die is echt zooooo makkelijk! Er zijn nog veel meer soepen die super makkelijk zijn zoals deze pompoensoep.

Vroeger dacht ik dat een pompoen schoonmaken een flink werkje was maar ik draai mijn hand er nu totaal niet meer voor om:
– even doormidden snijden met een groot scherp mes
– met een lepel de zaadjes verwijderen
– de schil met een scherp mes eraf snijden
– het vruchtvlees in stukken choppen

Klinkt voor jou nog als een werkje? Je kan ook prima kant-en-klare pompoenblokjes uit de diepvries nemen. En ik zag in de supermarkt dat ze nu in het koelvak ook pompoenblokjes hebben. Dan wordt deze soep wel helemaal makkelijk om te maken. Of maak een zoete aardappelsoep, die lijkt heel erg op pompoen maar is veel makkelijker om schoon te maken.

En ja op de foto ziet de soep er best fancy uit met al die dingetjes erin. Ik hou wel van een beetje soeppimpen dus heb ik er geroosterde pompoenzaadjes bij gedaan, zelfgemaakte zoetzure pompoen en pompoenpitolie*. Maar een scheutje room is ook heerlijk erdoor als je het simpel wilt houden.

Zelf pompoensoep maken

Voor 3 personen
– 2 el olijfolie
– 1 ui, gesnipperd
– 1 teen knoflook, fijngehakt
– 1 cm gember, fijngehakt
– 1 kleine winterpeen, in blokjes
– 700 g pompoen, in stukken
– mespunt gemalen kruidnagel
– 1 laurierblaadje
– 2 blokjes kruidenbouillon
Extra nodig: staafmixer of blender

1. Verhit de olie in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui en de knoflook toe en fruit in 3 minuten glazig. Voeg de gember en de wortel toe en bak alles nog 2 minuten.
2. Voeg de pompoen, kruidnagel, laurier en de bouillon toe. Schenk er kokend water bij tot alles net onder staat. Kook de soep, met deksel op de pan, 20 minuten op laag vuur.
3. Verwijder het laurierblaadje en pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot een gladde soep.
4. Breng de pompoensoep op smaak met wat peper en zout en schenkt in mooie kommen. Lekker om er landbrood bij te eten.

Om de soep te pimpen:
– 3 el pompoenpitjes + snufje chilipeper
– 3 el zoetzuur van pompoen
– 3 el pompoenpitolie*

1. Rooster in een droge koekenpan de pompoenpitjes tot ze bol beginnen te staan. Voeg een snufje chilipeper toe en hussel.
2. Strooi wat zoetzuur over iedere kom soep, giet daarna wat pompoenpitolie erover en als laatste wat pompoenpitjes.

Tip:
Deze soep kan je ook heel goed invriezen als je nog wat over hebt.

*Pompoenpitolie kan je gewoon bij de Albert Heijn kopen, bijvoorbeeld die van Pelzmann.