Nu het echt herfst is ben ik helemaal los met pompoen. Het is voor mij echt zo’n groente waar je alle kanten mee op kunt. Van stoofpotjes, soep, puree, frietjes en ga zo nog maar even door. Nu moet ik wel meteen bekennen dat ik vroeger dacht dat pompoen meer iets was voor mensen die geitenwollensokken dragen en dat ik er mijn neus voor ophaalde. Tot ik in mijn studententijd bij mijn overburen pompoensoep ging eten. Ok, die buren waren wel redelijk type geitenwollensok maar die soep was zo enorm lekker dat ik in één keer overtuigd was dat ik die oranje groente.

Het recept voor een lekker pompoensoepje ga ik zeker nog met je delen, maar nu eerst iets wat je misschien minder snel aan denkt: zoetzuur van pompoen. Het is echt ideaal om te maken van een restje pompoen want heel grote hoeveelheden heb je niet echt nodig om een gerechtje te pimpen met je zoetzuur. Mijn recept is trouwens heerlijk zoetig waardoor het perfect past bij geitenkaas en walnoten op een toastje. Of in je soep. Of op een hamburger. Of door een salade. Of… Genoeg te bedenken om je potje binnen no time op te maken. Gelukkig heb je zo weer een nieuwe portie gemaakt want het is echt heel makkelijk!

Zoetzuur van pompoen
Voor 2 potjes van 200 ml
– 300 g pompoen
– 1 sinaasappel, goed schoongeboend
– stukje gember zo groot als topje van je pink
– 175 g suiker
– 250 ml kruidenazijn
– snuf zout
Extra nodig: twee uitgekookte potjes

1. Snijd de schil van de pompoen met een scherp dun eraf en verwijder de zaden met een lepel. Snijd het vruchtvlees in kleine vierkantje blokjes.
2. Rasp de helft van de schil van de sinaasappel en de gember en doe in een kleine pan. Voeg de stukjes pompoen, suiker, azijn en zout toe. Roer door elkaar en breng aan de kook.
3. Laat de pompoen 5 minuten op laag vuur koken tot de stukjes beetgaar zijn. Verdeel de stukjes pompoen over de uitgekookte jampotjes en giet tot aan de rand vol met het vocht. Sluit goed af. Zet de potten een half uur op de kop en keer daarna om. Laat verder afkoelen.

Je zoetzuur van pompoen is ongeopend enkele maanden houdbaar. Na openen bewaren in de koelkast.