Utrecht was dit weekend even het middelpunt van de wereld. De sportwereld. De wielrenwereld. Wat hebben we lang uitgekeken naar het moment dat de stad over werd genomen door de Tour de France, na alle wegwerkzaamheden afgelopen jaar om de route te voorzien van prachtig asfalt.
Overal was mijn stadsie versierd en het in het teken van de wielerwedstrijd van de wereld. Het vrolijkst werd ik van de bomen bij de Mariaplaats die ingepakt waren in bolletjesstof, een afgeleide van de bolletjestrui.

tour de france Utrecht

Op de tweede dag van de Tour de France kwamen ze vlak langs mijn huis. Met mijn lief en meneertje zijn we langs de route gaan staan om het spektakel te bekijken. Meneertje vond het reuze mooi en keek zijn ogen uit.

De tour inspireerde mij om een heuse bolletjestaart te bakken, met natuurlijk een Frans tintje: een kersenclafoutis. Perfect taartje om te eten tijdens het kijken van de wielerwedstrijd. Zo smaakt wat mij betreft de tour: heerlijk frizoet en zomers. En meneertje B genoot daar ook enorm van!

Kersenclafoutis
Voor 8-10 personen
– 500 g kersen
– 100 g fijne tafelsuiker
– 1 vanillestokje
– 100 g bloem
– 25 g amandelmeel
– snufje zout
– 3 eieren, losgeklopt
– 250 ml volle melk
– beetje poedersuiker om erover te strooien
Extra nodig: handmixer met garden en een quichevorm van 24 cm doorsnede

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwijder de pitten en de stelen van de kersen. Meng de helft van de suiker door de kersen en laat ze minimaal een kwartier staan.
2. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met de punt van een scherp mesje de merg eruit. Meng door de resterende suiker.
3. Zeef de bloem boven een grote kom en voeg het amandelmeel, zout, resterende suiker en de eieren toe. Mix alles met een handmixer door elkaar. Voeg op het laatst de melk toe en mix nog even flink door elkaar.
4. Vet de vorm in met een beetje boter. Giet het beslag in de vorm en verdeel de kersen erover, zonder de suikersiroop die mogelijk is ontstaan. Bak de clafoutis in 40-50 minuten gaar.
5. Laat de taart ietsje afkoelen. Serveer lauwwarm met wat poedersuiker erover een bolletje vanille-ijs erbij.

Tip:
Voor het ontpitten van de kersen kan je een speciale ontpitter gebruiken die je bijvoorbeeld bij Dille & Kamille kan kopen. Je kan ook gewoon de kersen doormidden snijden en met je vingers de pit eruit wippen. Je krijgt wel flink rode handen ervan dus doe maar niet als je de volgende dag een belangrijke afspraak hebt.

Ps. Ik bakte mijn clafoutis in een boterkoekvorm want ik kon mijn quichevorm even nergens vinden.