Vlak voordat ik de supermarkt instapte bedacht ik dit gerechtje. Ik was net met meneertje B naar de speeltuin geweest en het zand van de zandbak zat nog tussen mijn tenen. Een heerlijk zomers gevoel en dus had ik zin in een zomers maaltje. En ik kan je vertellen, dat is het helemaal geworden door de lauwwarme salade van quinoa met venkel, spinazie en sinaasappel. Die is erg lekker bij de vis die ik even op de grill bakte. Niet slecht toch, om zo’n gerechtje even te bedenken als je boodschappen in huis wilt halen.

Je kan de spiesjes ook heel goed op de BBQ bereiden dus ideaal met het mooie weer komende dagen. 

Garnalen-zalmspiesjes met quinoasalade
– 100 g quinoa
– 200 g zalmfilet
– stuk of 15 garnalen
– 1 venkel
– 3 el olijfolie
– 2 lente-uitjes, in ringetjes
– 1 sinaasappel
– 1 el balsamico-azijn
– 1 tl honing
– 100 g jonge spinazie

Extra nodig: satéprikkers, grillpan

1. Kook de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
2. Snijd de zalmfilet in rechthoekige stukjes van 2 bij 3 cm. Prik de garnalen om en om met de blokjes zalm op de satéprikkers.
3. Snijd de venkel met een mandoline of met een scherp mes in flinterdunne plakjes.
Verhit in een koekenpan 1 eetlepel olie. Fruit de lente-ui kort en voeg de venkel toe. Bak op  laag vuur in 6 minuten zacht, maar met nog een beetje bite.
4. Maak de dressing in een grote kom. Rasp de helft van de sinaasappelschil en pers de vrucht uit boven de kom. Meng er de balsamico-azijn, honing en de resterende olijfolie door. Breng goed op smaak met peper en zout. Meng de quinoa, gebakken venkel en de spinazie door de dressing zodat alle smaken goed gemengd zijn.
5. Verhit de grillpan. Grill de spiesjes in enkele minuten gaar, keer halverwege.
6. Schep de salade op mooie borden en serveer met de spiesjes.