Ontbijten met toetjes, ik vind het de normaalste zaak van de wereld. Want wat is er nou leuker dan de dag beginnen met iets heel lekkers? Ok, misschien niet iets om iedere dag te doen maar in het weekend hou ik wel van een beetje uitpakken. Dan ontbijt ik regelmatig met havermoutpannenkoekjes of American pancakes. Maar een stukje left over tiramisu van de vorige avond gaat er ook prima bij mij in als het nog vroeg op de dag is.

Mijn vorige blog ging over het fijne kookboek Wat eten we vandaag? van Susan Aretz. Zij eet net als ik graag toetjes als ontbijt. In haar boek staat het geweldig lekkere recept voor Kaiserschmarrn (spreek je uit als kajserschmarren), dat eigenlijk een Oostenrijks toetje is. Als je wel eens daar op vakantie bent geweest heb je het vast gegeten! Het is een soort mix tussen een omelet en een luchtige pannenkoek. Dat klinkt als een perfect ontbijtgerecht wat mij betreft en dus maakte ik het afgelopen zondag. Zoals je ziet kon meneertje B niet wachten met eten en viel hij meteen aan. Door de rozijntjes en de vanille in het beslag is het lekker zoet, maar met een beetje pruimenjam erbij maak je er helemaal een feestje van. En dat als ontbijt!

Kaiserschmarrn
Ontbijt voor 3 personen
– 3 eieren
– 1 el suiker
– 1 tl vanille-extract
– 100 ml melk
– 40 g boter (plus wat extra om in te bakken)
– 75 g zelfrijzend bakmeel
– snufje zout
– 50 g rozijnen
– poedersuiker

1. Splits de eieren en doe het eiwit in een vetvrije beslagkom.
2. Meng de eidooiers met de suiker, vanille-extract, melk en boter met een garde goed door elkaar. Zeef het bakmeel erboven en roer tot een glad beslag. Voeg de rozijnen toe. Laat het beslag een half uurtje rusten.
3. Klop, een paar minuten voor het einde van de rusttijd van het beslag, de eiwitten met een snufje zout stijf met behulp van een handmixer. Spatel het eiwit luchtig door het beslag.
4. Verhit in een koekenpan een goed klontje boter. Giet het beslag in de pan en bak tot de onderkant mooi bruin is. De bovenkant kan nog wat vloeibaar zijn dus gebruik een groot bord om de Kaiserschmarrn om te keren. Bak de andere kant ook mooi goudbruin. Verdeel met een houten spatel de schuimpannenkoek in punten of stukken.
5. Serveer de warme Kaiserschmarrn met wat poedersuiker erover. Ook erg lekker met pruimenjam erbij.

Tip:
Ook erg lekker met een snufje kaneel erdoor. En vervang de rozijnen eens door in stukjes gesneden abrikozen.