In een klein restaurantje wat er totaal niet aantrekkelijk uitzag vanwege plastic tuinstoelen en dito tafels at ik wel de lekkerste pasta al forno ever. Dat was vorig jaar tijdens onze rondreis op Sicilië.

Normaal eet ik pasta altijd meteen op als ik het heb gemaakt maar door het nog even in de oven te plaatsen trekken de smaken er nog meer in. En nog beter, door de pasta pas de volgende dag in de oven te zetten wordt ie alleen maar lekkerder. Dus een ideaal gerecht als je gaat meal preppen zoals ik deed. Dan heb je dus echt een heerlijke pasta die warm uit de oven komt met gesmolten kaas erover en helemaal bomvol smaak is.

Pasta al forno
Voor 2 personen
– 175 g spaghetti
– 2 el olijfolie
– 1 aubergine, in blokjes
– 200 g gerookte spekblokjes
– 1 teen knoflook, fijngehakt
– 1 klein rood pepertje, fijngehakt zonder zaadjes
– 1 ui, gesnipperd
– 200 ml passata
– 2 el kappertjes
– 1 bol mozzarella, in plakjes

1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Kook de pasta 1 minuut korter dan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
2. Verhit in een grote koekenpan de olie. Bak de aubergine op hoog vuur in een paar minuten gaar. Schep de blokjes uit de pan en zet apart.
3. Bak de spekjes uit in de pan waar net de aubergine in is gebakken. Schep eventueel wat vet uit de pan en gooi weg. Voeg de knoflook, peper en ui toe en bak mee tot ze glazig zijn.
4. Voeg de passata, kappertjes en gebakken aubergine toe aan de spekjes. Breng de saus eventueel op smaak met wat peper en zout.
5. Giet de pasta af en meng er de saus door. Verdeel de pasta over een ovenschaal en leg er de plakjes mozzarella op. Zet de pasta in het midden van de oven en laat in 20 minuten de kaas helemaal smelten. Serveer de pasta met wat verse basilicum erover.

Tips als je deze maaltijd gaat meal preppen:
– Schep de pasta, nadat deze is gemengd met de saus, in een bakje. Je kan deze pasta ook goed invriezen.
– Verdeel de mozzarella over de (ontdooide) pasta als je deze op gaat warmen in de oven. Plaats de pasta dan tien minuten langer in de oven zodat deze goed warm wordt.