Van nasi kuning had ik nog nooit gehoord tot ik mijn lief leerde kennen. Zijn vader komt uit Indonesië en deze rijst is een typisch Indonesisch gerecht dat wordt gemaakt tijdens feestelijke gelegenheden. De eerste keer dat ik het at was tijdens de kerst bij mijn schoonouders, alweer ruim 8 jaar geleden. Dus volgens Indonesisch gebruik een prima moment om het te eten.
Mijn vriend vind dat je nasi kuning ook prima op minder feestelijke momenten kan eten, of je maakt er zelf gewoon een feestje van. Daarom eten we regelmatig dit heerlijke geurige rijstgerecht met kruiden en santen erdoor. Het liefst met een tafel vol schaaltjes met allemaal gerechtjes voor erbij. Iedereen pakt wat ie lekker vindt en zo maak je je eigen feestmaal.

We kochten om de nasi kuning te maken altijd de boemboe van Koningsvogel. Daar zitten dezelfde kruiden in en ook kokosvet dus dat is prima om te gebruiken. Nu woon ik helaas niet meer in de buurt van een toko en dus heb ik de geurige rijst (zo wordt nasi kuning genoemd) zelf gemaakt. Ik had alleen geen djeroek poeroet (limoenblaadjes) en/of pandanblad in huis. Heb jij die wel, voeg daar dan nog twee van toe.
Als je al die kruiden niet in huis hebt en wel in de buurt van een toko woont, koop dan gerust die kant-en-klare boemboe. Dat zeg ik niet zo snel maar dit keer meen ik het. Één zo’n bakje is genoeg voor rijst voor 4 personen trouwens. Maak je het voor 2 personen, dan kan je de rest prima een lange tijd in de koelkast bewaren tot een volgend feestmaal.

Nasi Kuning met ketjapkip en wokgroenten
Voor 2-3 personen

Voor de ketjapkip:
300 g kippendij, in repen
1 teen knoflook, fijngehakt
1 cm gember, fijngehakt
1 el sojasaus
2 el ketjap manis
1 el zonnebloemolie
sap van ½ limoen
mespunt sambal badjak

Voor de nasi kuning:
125 g rijst
1 citroengrasstengel
2 salam blaadjes (Indonesische laurier)
1 tl kukurma
100 g santen
½ tl zout

Voor de gemarineerde komkommer:
1 kleine komkommer, in dunne plakjes
1 el witte wijnazijn
snufje suiker

Voor de groenten:
1 el zonnebloemolie
100 g sugar snaps, gehalveerd in de lengte
½ Chinese kool, in reepjes
½ gele paprika, in blokjes
1 wortel, in kleine stukjes

1.  Meng in een kom alle ingrediënten voor de kip door elkaar en breng eventueel op smaak met wat peper en zout. Dek de kom af met folie en laat minimaal 2 uur marineren in de koelkast zodat de smaken goed intrekken.
2. Meng in een kom alle ingrediënten voor de komkommer en breng op smaak met peper en zout. Dek de kom af met folie en laat minimaal 1½ uur marineren in de koelkast zodat de smaken goed intrekken.
3. Doe alle ingrediënten voor de rijst in een kleine kookpan en voeg 300 ml kokend water toe. Laat de rijst op laag vuur 20 minuten koken tot het vocht is opgenomen en de rijst gaar is. Roer regelmatig door. De rijst hoeft niet helemaal droog te koken.
4. Bak de kip op hoog vuur gaar, met alle marinade erbij. Let op het laatst goed op, de marinade verdampt maar mag niet aanbranden. De kip wordt zo een heerlijk plakkerig.
5. Wok de groenten in de olie in een grote koekenpan of wok in enkele minuten gaat.
6. Serveer de ketjapkip met de groenten, nasi kuning en de komkommersalade. Lekker met wat grof gehakte pinda’s erover.