Zelf guacamole maken is totaal niet moeilijk want het is een kwestie van een beetje prakken, snijden en roeren maar een goede maken is iets anders. Dat heeft alles te maken met de balans in smaken van iets pittig, zuur en romig. En dat laatste, dat romige heeft met de rijpheid van de avocado te maken en die is mega belangrijk. Ik leg je even uit hoe je een goede avocado kan vinden:

Avocado’s worden net als bananen onrijp geplukt en rijpen pas hier in Holland. Bij een banaan kan je aan de buitenkant heel goed zien wat de status is van de rijping: groen als ie nog niet te nassen is, geel is perfect om te eten en als ie bruin is kan je er beter een bananenbrood mee bakken. Met een avocado is het helaas gissen. Dat velletje verkleurt niet of nauwelijks en dus is het handig om deze trucjes te weten bij het vinden van een rijpe avocado. Of het bepalen van het juiste moment van aansnijden:

1. Ja ik ben van het kamp knijpen. Niet hard, gewoon heel zachtjes met je vingers ietsje indrukken. Voelt ie als een blok hout? Dan is ie onrijp. Is ie als een tennisbal en veert iets mee? Kopen en nog een dagje op de fruitschaal laten rijpen. Is ie als de muis van je hand? Helaas, te rijp en je kan zwarte vieze prut aan de binnenkant verwachten.

2. Een andere handige tip is om te kijken wat de kleur is onder het dopje aan de bovenkant van de vrucht. Als deze groen is dan is ie nog goed. Is de avocado daar donkerbruin, grote kans dat de rest van de vrucht dat vanbinnen ook is en dus niet lekker.

Door deze twee controleermethodes te combineren zit je meestal vrij aardig in de richting van een rijpe, lekkere avocado. En het belangrijkste? Oefening baart kunst.
Nog een handige tip: leg een onrijpe avocado bij bananen in je fruitschaal, dan gaat de rijping sneller.

Guacamole
Borrel- of bijgerecht voor 2 personen
– 1 rijpe avocado
– 1 tomaat
– ½ sjalot
– 2 el limoensap
– snuf cayennepeper of verse peper
Voor erbij: tortillachips

1. Snijd de avocado in de lengte doormidden en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in een ruitjespatroon in met een mes. Schep de blokjes vruchtvlees in een kommetje en prak  grof met een vork.
2. Snijd de tomaat door en verwijder de zaadlijsten met een theelepeltje. Deze worden niet gebruikt dus ik eet ze altijd meteen op. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
3. Snipper de sjalot heel fijn. Voeg toe aan de avocado samen met de tomatenblokjes en limoensap. Breng op smaak met de cayennepeper en grof zeezout. Roer kort door. Serveer er tortillachips bij als borrelhapje of zet de guacamole bij een Mexicaans etentje op tafel.