Vroeger at ons zoontje alles wat los en vast zat maar tijden veranderen. En blijkbaar zijn smaak ook. Opeens is groene groente vies en blieft meneertje B alleen nog maar eten waar tomatensaus in zit. En pasta. Pasta is altijd goed. Pasta met tomatensaus is the bomb.

Tortilla bootjes
Helaas voor meneertje heb ik geen zin om 7 dagen in de week pasta met tomatensaus te eten. Lijkt mij voor hem ook niet de beste voeding want beetje afwisseling kan geen kwaad. Wel ben ik steeds meer gerechten aan het maken met een vleugje tomatensaus en verder met veel groente erdoor. Hij eet dat namelijk met veel plezier op.
En een van zijn nieuwe favoriete gerechten is deze vegetarische Mexicaanse ovenschotel waar naast tomatensaus ook zoete aardappel, wortel, mais en ui in zit. En lekker dat hij het vindt! Heeft vast ook iets met de tortilla chips te maken die hij anders niet krijgt. Wat is het leuk om kleine stukjes chips te eten overladen met zoete aardappel. Hij noemt het zelf bootjes eten.

Babyhapje
Van het zoete aardappelmengsel kan je heel makkelijk een babyhapje maken door dit te pureren met een staafmixer. Zo hoef je niet apart te koken als er een baby mee eet. En heb je nog wat over? Vries het in zodat je altijd een lekker hapje achter de hand hebt. Makkelijk!

Variaties
Relaxte aan dit gerecht is dat je heel makkelijk andere groente erin kan doen. Vervang bijvoorbeeld de zoete aardappel eens door pompoen. Of laat de wortel achterwege en bak een halve paprika in blokjes mee met de ui.
Wat ik ook vaak doe is in plaats van mais bonen door dit gerecht zoals zwarte bonen of kidney beans. Zo maak je in een handomdraai er weer een ander gerecht van.

Geen kids?
Hou je wel van een beetje caramba in je Mexicaanse eten en heb je geen kids? Gooi er wat extra chilipeper bij!

Mexicaanse ovenschotel met zoete aardappel
Voor 2 personen en een kindje van bijna 2
– ½ winterwortel, in blokjes
– 2 grote zoete aardappels, in blokjes
– 1 el koolzaadolie
– 1 ui, gesnipperd
– 1 teen knoflook, fijngehakt
– 1 tl gemalen kaneel
– ½ tl gemalen koriander
– ½ tl komijnzaad
– snufje chilipeper (of mespunt sambal)
– 200 ml passata (tomatensaus)
– 125 g mais, uitgelekt
– 60 g tortilla chips
– 75 g geraspte jonge kaas
Extra nodig: ovenschaal van 20 x 20 cm

1. Kook in ruim water de wortel en de zoete aardappel in 6-10 minuten gaar. Dit is afhankelijk van hoe groot je de blokjes hebt gesneden. Giet af.
2. Verhit ondertussen in een grote koekenpan de olie en fruit de ui en knoflook. Voeg de kaneel, koriander, komijn en chili toe en bak kort mee. Voeg de uitgelekte wortel en zoete aardappel, passata en mais toe. Laat een paar minuten pruttelen zodat alles warm is. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
3. Verhit de grill van de oven. Schep het zoete aardappelmengsel in een ovenschaal, bedek met de tortilla chips en bestrooi met de kaas. Zet de ovenschaal onder de grill en laat de kaas in 7 minuten smelten. Serveer direct. Lekker met verse koriander, zelfgemaakte guacamole, crème fraîche, groene salade en rijst.

Tips:
– Ik bak graag in koolzaadolie maar je kan natuurlijk ook andere olie gebruiken zoals zonnebloem- of olijfolie.
– Geen chilipoeder in huis? Een mespunt sambal geeft het gerecht ook pit.