Tortilla is niet echt mijn eten. Ik vind deze Mexicaanse hartige ‘pannenkoek’ namelijk heel vaak naar stopverf smaken. Niet dat ik stopverf nou heb gegeten maar de smaak van tortilla’s doet mij regelmatig denken aan de geur van stopverf. Ja ook exemplaren die ik in Mexico heb gegeten. Door deze geur/smaakassociatie kan je je vast voorstellen dat mijn behoefte om een tortilla of wrap te kopen heel laag is.

Toch heb ik een keertje heerlijke tortilla’s gegeten. In een klein dorpje in Yucatan was een ieniemienie bakkerijtje die ze vers maakte en meteen verkochten in grote stapels. De geur die mijn neus in vloog vanaf straat maakte mij nieuwsgierig en dus kocht ik daar een stapel. Los werden ze namelijk niet verkocht. De verse tortilla was super en totaal niet wat ik daarvoor had gegeten. Zelfs met een knapperig randje!

Omdat ik wel hou van wat klooien in de keuken leek het me leuk om zelf tortilla’s te maken. Na verschillende recepten online bekeken te hebben heb ik er mijn eigen draai aan gegeven door te kiezen voor speltbloem. Het eindresultaat was echt enorm lekker!!!

Ik had de eerste erg groot uitgerold en dus was ie vrij krokant. Deze had in de verte iets van een matzes. Uiteindelijk bleek een doorsnede van zo’n 15 centimeter het beste. En niet met een deegroller uitrollen maar gewoon met de hand platdrukken. Als laatste was de enorm hete koekenpan echt een must. Er ontstonden zelfs prachtige bubbels in het deeg.

Mijn conclusie: tortilla’s zijn mega lekker, maar wel zelfgemaakt. Of van dat kleine bakkertje aan de andere kant van de wereld.

Zelfgemaakte spelt tortilla’s

– 220 g speltbloem (+ extra om te bestuiven)
– 1 tl zout
– 1 tl bakpoeder
– 1 el zonnebloemolie
– 150 ml warm water

1. Meng in een beslagkom bloem, zout en bakpoeder goed door elkaar. Voeg de olie en het water toe en kneed tot een egaal deeg. Het mag licht plakken. Dek de kom met het deeg erin af met huishoudfolie en laat 10 min. rusten.
2. Verhit een koekenpan zonder boter of olie. Een druppel water moet direct verdampen.
3. Verdeel ondertussen het deeg op een met bloem bestoven werkblad in 8 gelijke delen. Maak een balletje van het deeg en druk met je vingers plat tot het een doorsnede heeft van zo’n 15 cm. Bestuif regelmatig met wat bloem.
4. Leg een ongebakken tortilla in de pan. Bak in enkele minuten de onderkant krokant en tot er wat bruine vlekken komen. Op de bovenkant ontstaan luchtbellen, heel leuk! Draai om en bak de andere kant ook tot deze bruine vlekjes heeft. Bak zo de rest het deeg.

Tip

Handig om tussen het bakken van de tortilla’s door overtollig bloem even uit de pan te vegen met een stukje keukenpapier, anders verbrand het.

Morgen geef ik je het recept voor quesadilla’s gemaakt met je eigen tortilla’s.