Buenas nachos! Ja, dat zei ik tegen mensen in Mexico als ik hen een goede nacht wenste. En ik werd altijd vriendelijk teruggegroet. Pas na een paar dagen zei mijn lief dat het Buenos noches was – hij vond het zo schattig van mij dat ik weer eens veel te food minded was en mensen ‘fijne chips’ wenste. Nachos is namelijk een typisch gerecht uit de Tex-Mex keuken: tortillachips bestrooid met een berg kaas die je laat smelten in de oven. Heerlijk met salsa, guacamole en crème fraîche erbij. Je snapt dat die Mexicanen vast wel een beetje om mij moesten lachen. En ik maar denken: wat zijn het enorm lieve en vrolijke mensen, hoe zou dat toch komen?

Mexicaanse smaakmakers
Dat ik zo enorm food minded op vakantie was, kwam door het heerlijke eten. Zo kleurrijk en vers en smaakvol! Ik stond er echt versteld van hoeveel verschillende kruiden de Mexicanen combineren om alles zo lekker te laten geuren. De kruiden die veel smaak geven in de Mexicaanse keuken zijn komijn en koriander: echte smaakbommen. Verder is peper een onmisbaar in de Mexicaanse keuken. Caramba, wat kon het eten daardoor soms pittig zijn! De combinatie met ui en knoflook maakte de gerechten warm en intens. Als je al deze smaken combineert, maak je de lekkerste gerechten, van mole (bonenpasta) tot enorme wraps en van vers gegrilde maiskolven tot pittige soepen.

Ook voor kids
Vandaag deel ik mijn recept voor een heerlijke Mexicaanse tomatensoep met verkruimelde tortillachips erover die de soep lekker knapperig maken. Ik ben echt dol op deze soep, want hij is erg makkelijk te maken en hij is echt vullend, door de bonen. Ons zoontje eet ’m ook graag, maar voor hem doe ik er minder peper door, want dat is te pittig. Zelf bestrooi ik mijn bord dan met wat gedroogde chilivlokken om mijn eigen soep wel extra pit te geven. O ja, en mijn eigen geheime specerij die alles net nog iets meer oppept, is kaneel. Van oorsprong totaal niet Mexicaans, maar het geeft je gerecht een extra boost!

Soepfeestje
Deze soep kun je ook heel feestelijk opdienen. Zet dan de basissoep op tafel (tot stap 3) en zet er bakjes bij met geraspte kaas, crème fraîche, stukjes avocado, bonen, fijngehakte rode peper, mais, tortillachips, verse koriander en partjes limoen. Zo kan iedereen aan tafel zijn eigen soep pimpen, precies zoals-ie lekker vindt. Een echt soepfeestje dus! Dan zeg ik in mijn slechte Spaans: buenos sopa de tomato nachos!

Mexicaanse tomatensoep met tortillachips
Voor 3-4 personen
– 2 el olijfolie
– 1 grote ui, gesnipperd
– 2 tenen knoflook, fijngehakt
– ½ tl gemalen komijn
– ½ tl gemalen kaneel
– ½ tl gedroogde oregano
– ½ rode peper, zonder zaadjes en fijngehakt
– 750 g roma tomaten, in blokjes
– 1 blik tomaten op sap
– 500 ml groentebouillon (van tablet)
– 130 g zwarte bonen, uitgelekt en omgespoeld
– 1 limoen
– 3-4 el crème fraîche
– tortillachips salted van Santa Maria
– handje koriander, grof gehakt

1. Verhit in een ruime pan de olie. Fruit de ui en de knoflook 5 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de komijn, kaneel, oregano en rode peper toe en bak al roerend 2 minuten mee.
2. Voeg de verse tomaten en de tomaten op sap toe. Schenk de groentebouillon erbij en breng verder op smaak met peper en zout. Breng aan de kook en laat op laag vuur 20 minuten zachtjes pruttelen.
3. Voeg de bonen toe en warm ze 3 minuten mee. Breng de soep op smaak met limoensap. Ik hou wel van een wat zurige, pittige soep, dus ik doe er meestal sap van 1 limoen bij. Maar proef zelf goed, soms zijn de tomaten minder zoet en heb je minder limoensap nodig.
4. Schep de soep in diepe borden, schep in elk bord 1 eetlepel crème fraîche en verkruimel de tortillachips erover. Bestrooi als laatste met wat koriander.

Tip:
Heb je niet alle kruiden in huis? Gebruik dan de pittige enchilada seasoning mix van Santa Maria. Deze is zonder suiker of E-nummers en bestaat alleen uit kruiden, peper en zout dus wat mij betreft een handig en goed alternatief.

Dit is een gesponsord artikel en wat ik schrijf is mijn mening.