Met de Hollandse hittengolf op komst denk ik meteen warme landen waar ik op vakantie ben geweest en wat ik daar at. Indonesië, Nepal, Mexico, Vietnam, Cambodja, Belize, Laos, Thailand, Maleisië, Tanzania. Zomaar even een greep van wat landen waar ik ben geweest waar het bloody hot kon zijn. Naast heel veel water drinken eet ik dan wat pittiger en zouter om even een goede opkikker te krijgen zodat je je niet slapjes gaat voelen. Deze Mexicaanse tomatensoep is heerlijk (ook koud), of een Indische rijsttafel lust ik ook wel. En de curry die ik vanavond maakte is ook een topper in de hitte waarvoor mijn inspiratie kwam van een gerechtje wat ik in Chiang Mai, noord Thailand, at.

Kip kokos curry met gegrilde ananas
Voor 2-3 personen
– 1 el kokosolie
– 1 ui, gesnipperd
– 1 knoflook, fijngehakt
– 350 kippendijfilet, in repen
– 2 cm gemberwortel, geraspt
– 2 stengels citroengras, gekneusd
– 1½ theelepel sambal badjak
– 270 ml kokosmelk (Fair Trade heeft nu een biologische variant in het assortiment, ideaal formaatje!)
– 4 blaadjes djeroek poeroet
– ½ ananas, schoongemaakt
– paar blaadjes koriander
Extra nodig: grillpan

1. Verhit de olie in een grote koekenpan en fruit daarin de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Schuif de ui aan de zijkant van de pan en voeg de kip toe. Bak de filet in enkele minuten aan de buitenkant bruin. Voeg de gember, citroengras en sambal toe en bak kort mee.
2. Giet de kokosmelk erbij en voeg de blaadjes djeroek poeroet toe. Laat de kip op laag vuur in 15 gaar koken en tot de kokosmelk voor de helft is ingekookt. Breng de saus op smaak met wat zout.
3. Verhit ondertussen de grillpan. Snijd de ananas in dunne plakken, halveer en snijd de harde kern eruit. Grill de stukken ananas in enkele minuten aan beide kanten met donkere grillstrepen.
4. Vis uit de curry de stengels citroengras en de blaadjes djeroek poeroet. Serveer de kokoscurry met de ananas en gekookte rijst. Strooi er wat blaadjes koriander over.

Tips
– Door de kokosmelk proef je de sambal veel minder. Je kan er gerust wat extra door doen om het lekker pittig te maken.
– Om veel smaak uit de citroengras te halen snijd je het dikke gedeelte doormidden en heeft er met de achterkant van een groot mes een paar flinke tikken op.