Uit de pan, uit het kommetje na het bakken of we pikken het van elkaars bord als de ander niet op zit te letten. Man, wat eten wij graag krokant gebakken stukjes oud brood!
In Italië noemen ze het pangritata, gebakken broodkruimels in olijfolie met kruiden en knoflook. Daar was het vroeger vooral eten voor armelui als vervanging van Parmezaanse kaas. Omdat mijn vriendlief geen kaaseter is eet hij dit dan ook super graag over zijn pasta omdat het zo lekker zoutig, krokant en kruidig is. En dus niet alleen over zijn pasta want als ik even niet oplet is de helft al opgesnoept voordat we aan tafel gaan. Zo lekker is dit!

Deze pasta is super simpel en heel erg smaakvol. Echt een gerechtje om te maken als je snel een lekker hapje wilt maken maar weinig in huis hebt. Groente eet je dan gewoon een andere dag. Of je eet er een grote salade bij, ook lekker!

Pittige spaghetti met pangritata
Voor 2 personen
– 6 el olijfolie
– 2 sneden oud lekker brood*, in blokjes
– 1 tl gedroogde Provençaalse kruiden (of verse als je dat in huis hebt)
– ½ teentje knoflook
– 150 g spaghetti (ik gebruik graag bio volkoren)
– 1 teen knoflook
– 3 gezouten ansjovisfilets, fijngesneden
– ½ gedroogd rood pepertje, in heel dunne flintertjes
– klein handje basilicumblaadjes, in grove stukken gescheurd

1. Verhit 3 el olijfolie in een koekenpan. Voeg het brood toe en bak zo’n 5 minuten op middelhoog vuur totdat de stukjes beginnen te kleuren. Schep regelmatig om.
2. Schuif de broodstukjes in de pan wat aan de kant. Giet 1 el olie op het vrije gedeelte in de pan en fruit daar de knoflook kort in. Schep de knoflook en de kruiden door het brood. Breng de pangritata flink op smaak met peper en zout.
3. Kook de spaghetti al dente volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
4. Verhit de resterende olie in een flinke koekenpan. Fruit de knoflook hierin en voeg de ansjovis met wat van de eigen olie en de peper toe en bak even mee.
5. Giet de pasta af en bak een paar minuten in de koekenpan onder voortdurend schudden totdat alles bedekt is met olie. Verdeel over twee borden en bestrooi met de pangritata en de basilicum.

Tips:
– Als we lekker brood zoals een zuurdesem over hebben dan snijden we het in blokjes en vriezen we het in. Zo hebben we altijd oud brood in huis om deze lekkere pangritata maken.
– Pangritata kan je ook over je salade of in je soep doen als een soort croutons.