Jonge kaas is in Nederland de kaas waar het meeste mee wordt gekookt. In een hartige taart, door de stamppot andijvie en lekker ouderwets over de macaroni. Kaas smelt namelijk zo fijn en geeft een volle zachte smaak aan gerechten.

Jonge kaas en aardappel is voor mij ook een gouden combi. Zo vind ik pomme dauphinoise echt mega lekker; plakjes aardappel gegaard in slagroom met jonge kaas ertussen. Maar hoe lekker het ook is, het is geen gerecht wat ik mooi op de foto krijg. Dus heb ik een andere gerecht: Hasselback aardappels, onder andere met kaas. De kaas smelt namelijk heerlijk weg tussen de plakjes aardappel.

Hasselbackspotatis is van origine een Zweeds gerecht wat voor het eerst in restaurant Hasselback in Stockholm rond 1940 werd geserveerd. De kok die dit bedacht is wat mij betreft een held want wat er zo enorm lekker aan is, is dat de buitenkant knapperig is maar de binnenkant heerlijk vol en romig. En ja, het ziet er ook nog eens fantastisch uit!
In het restaurant werd dit gerecht geserveerd als een maaltijd. Ik vind het meer een feestelijk bijgerecht en heerlijk bij een mooi stukje vlees of vis.

Het is niet moeilijk om te maken maar ik heb wel een paar tips voor je:
– Leg de aardappel in een lepel. Zo snijd je niet per ongeluk de aardappel helemaal door tijdens het maken van de plakjes. Wat mij dus bij de eerste aardappel overkwam.
– Houd na een minuut of 40 de aardappels goed in de gaten. Mocht de bovenkant wat donker kleuren, bedek ze dan af met wat aluminiumfolie.

Hasselback aardappels
Bijgerecht voor 2 personen
– 6 nieuwe aardappels, van gelijke grootte
– 60 g boter
– 2 el olijfolie

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aardappels met een scherp mesje om de 3 mm in tot ongeveer een halve centimeter van onderen. Makkelijk is om de aardappel in een lepel te leggen, zie tip hierboven. Leg de aardappels met de inkepingen naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat.
2. Smelt in een steelpannetje de boter en voeg de olie toe. Druppel de helft van het botermengsel over de aardappels. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en rooster de aardappels in 50 minuten gaar en krokant. Haal na 20 minuten de aardappels kort uit de oven om met de rest van het botermengsel te bedruppelen. Nu staan de plakjes iets meer uit elkaar dan in het begin en zo kan de boter beter tot binnenin de aardappel komen. Plaats de aardappels terug in de oven.
Volg als laatste de volgende stap voor de verschillende versies van Hasselback aardappels:

Hasselback aardappels met kaas
– handje jong belegen kaas
– chilipeper
Strooi de kaas over de aardappels en probeer ook tussen de lamellen te strooien. Zet de bakplaat terug in de oven en laat in 10 minuten de kaas smelten. Bestrooi vlak voor serveren met de chilipeper.

Hasselback aardappels met citroen en rozemarijn
– rasp van ½ citroen
– 1 tl rozemarijnnaaldjes
Hak de rozemarijnnaaldjes heel fijn. Meng er een flinke snuf Maldon zout en de citroenrasp door. Bestrooi de aardappels met het kruidige zout en laat de aardappels nog 10 minuten in de oven garen.

Hasselback aardappels met tijm
– 1 tl tijmblaadjes
Bestrooi de aardappels met de tijm en een snuf Maldon zout. Laat de aardappels nog 10 minuten in de oven garen.