Als ik shakshuka lees dan denk ik steeds aan shakalaka boom boom zoals je in genoeg popliedjes hoort. Voor mij heet dit gerecht dat ook gewoon shakalaka. Veel makkelijker te onthouden. En als je er genoeg harissa door doet voel je vanzelf de boom boom!

In veel Arabische landen wordt dit gerecht regelmatig als stevig ontbijt gegeten maar voor mij is dat toch iets te pittig voor op de vroege ochtend. Daarom eet ik deze heerlijke kruidige saus met eieren als avondmaal met rijst erbij en een frisse salade. Probeer ook eens met wat stukjes feta erdoor of bak met de ui wat chorizo of merguezworstjes mee. Shakalaka boom boom lekker!

Shakshuka
Voor 2 personen
– 2 el olijfolie
– 2 teentjes knoflook, fijngehakt
– 1 flinke ui, grof gehakt
– 1 tl kurkuma
– ½ tl gemalen koriander
– ½ tl komijn
– ½ tl kaneel
– 1 el harissa (of minder als je niet zo van pittig houdt)
– 1 laurierblad
– 1 paprika, in reepjes
– 1 blik gepelde tomaten
– 1 bosje koriander, grof gesneden
– 3 eieren

1. Verhit in een koekenpan de olijfolie en fruit hierin de knoflook en de ui. Doe de kurkuma, gemalen koriander, komijn en kaneel erbij en bak even mee zodat de geuren vrijkomen. Doe er de harissa, laurier, paprika, tomaten en de helft van de koriander bij en roer goed door. Breng op smaak met flink wat zout. Laat de saus zo’n 15 minuten op laag vuur zachtjes koken. Roer wel even af en toe door.
2. Maak 3 kuiltjes in de saus met een lepel en breek boven ieder kuiltje een ei. Laat de pan op laag vuur staan en laat het eiwit langzaam in de saus stollen. Het eigeel mag nog wel wat vloeibaar zijn. Bestrooi vlak voor serveren met de resterende koriander.