Bij restaurant Moro in Londen was ik zwaar onder de indruk van de heerlijke fluffy yoghurtcake die ik daar at als nagerecht. Hij was fris, niet te zoet en heel smeuïg. Bijna beetje puddingachtig. Ik vond het ’t lekkerste gerecht wat ik die avond op had.

Nu ik in de weer ben met yoghurt moest ik aan die lekkere cake denken die ik inmiddels alweer twee jaar geleden at. Na wat zoeken heb ik het recept gevonden en daar een eigen draai aan gegeven. Minder zoet en met granaatappel erbij. Reactie van mijn lief: ‘Wow, dit is lekker!’. Dat zegt genoeg, toch?

Het is trouwens niet moeilijk om te maken maar voordat je aan de slag gaat is het wel handig om even te kijken of je een solide schaal of taartvorm hebt die in een bak met water kan staan. De cake wordt namelijk au bain-Marie gebakken. Ik gebruikte een kleine en een grote ovenschaal hiervoor.

Yoghurtcake met granaatappel
Nagerecht voor 6 personen
– 3 grote eieren
– 60 g witte basterdsuiker
– 2 tl vanille-essence
– 300 g Turkse yoghurt + 3 el voor garnering
– 50 ml melk
– rasp van 1 limoen
– rasp van ½ sinaasappel
– 2 el granaatappelmelasse*
– 20 g bloem
– 30 g pistache, grof gehakt
– pitjes uit een halve granaatappel
Extra nodig: ovenschaal 21×21 cm bekleed met bakpapier en een grotere schaal waar deze in past, handmixer, fijne rasp

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Spits de eieren. Zowel het eigeel als het eiwit wordt gebruikt. Klop het eiwit stijf met 15 g suiker, tot je de kom op de kop kan houden.
2. Mix snel het eigeel samen met driekwart van de suiker tot een dikke lichte massa. Voeg resterende suiker, vanille-essence, yoghurt, melk, zest van limoen en sinaasappel, granaatappelmelasse en bloem toe en meng goed door elkaar.
3. Schep het eiwit luchtig door het yoghurtmengsel. Giet het beslag in de met bakpapier beklede kleine vorm. Zet deze in de grote ovenschaal en vul deze met heet water tot de kleine schaal voor de helft onderstaat. Bak de cake in 40 minuten goudbruin en gaar. Hij mag vanbinnen wel nog wat vochtig blijven.
4. Laat de cake minimaal 2 uur afkoelen in de koelkast. Smeer vlak voor serveren drie eetlepels yoghurt over de bovenkant en bestrooi met de pistache en granaatappelpitjes.

*Ik gebruikte de zuurzoete granaatappelmelasse van Nadia en Marijn’s Souq. Deze kreeg ik opgestuurd en tjongejonge wat is ie lekker in deze cake. Dit is een van de geweldige producten die de twee dames op de markt brengen.
Geen granaatappelmelasse bij de hand? Vervang deze dan door 2 el limoensap.