Gezond eten waar je vrolijk van wordt, dat is precies wat ik graag op tafel zet. Soms heb ik ook even wat inspiratie nodig en dan ben ik heel blij met het Veggie Kidz kookboek. Dit is een boek boordevol informatie over gezond en verantwoord koken voor kinderen met heel veel snelle, simpele, gezonde en kleurrijke gerechten. Van ontbijt tot toetjes en luch tot traktaties, voor ieder eetmoment vind je recepten. En, zoals de titel al aangeeft, allemaal vegetarisch. Nu moet ik zeggen dat dat hele vega niet zo zwaar in het boek overkomt want er zijn zoveel gerechten die logisch zijn om vega te maken zoals muesli, sapjes, ijs of cupcakes. En dat vind ik nou ook precies de kracht van het boek, geschreven door Eef Ouwehand en Monique Jansse, het nodigt heel erg uit om samen met je kroost lekker te koken. Dat het gezond is en bereid met veel pure en verse ingrediënten dat is eigenlijk gewoon mooi meegenomen.

Fijne voedingsinformatie
20140421-VEGGIEKIDZToen ons meneertje net begon met groentehapjes met 3 maanden vond ik Veggie Kidz al interessant om te lezen. Aan het begin van het boek staat namelijk heel veel informatie over voeding; wat is nou goed om te geven bij een vega leefstijl, wat wil je je kindje liever niet voorschotelen (zoals groenten met veel pesticiden), tips over bewust (op)voeden, wat kan je het beste geven bij bepaalde kwalen en een heuse top 50 goede voedingsmiddelen. Al deze informatie is door Kyra de Vreeze geschreven, en ook bij de recepten van de geeft zij regelmatig tips. Deze achtergrondinformatie maakt dit kookboek tot eentje die verder gaat dan alleen leuke recepten voor kinderen.

De gerecchten zijn voor op ieder moment van de dag, en echt niet alleen lekker voor kleintjes. Risotto met champignons, appel-bietensap, zomerse komkommersoep, appeltjes uit de oven of krokante notenrepen. Ze doen mij meteen watertanden.

Samen lekker koken, samen gezond eten
VEGGIEKIDZ
De vormgeving van Veggie Kidz doet een beetje denken aan een magazine want je bladert het heel makkelijk door. Dat komt onder andere door de vele foto’s van zowel gerechten als lifestyle beelden van jonge kinderen en ingrediënten. Ook is alles heel toegankelijk en kleurrijk opgemaakt. En wat het meeste opvalt als je door het boek bladert is het plezier wat van de foodfoto’s af spat. Alles is met veel aandacht maar heel speels neergezet. Ik denk dan natuurlijk ook wel, het is misschien een beetje té vrolijk voor mij maar weet zeker dat het voor kinderen super leuk is om erin te kijken en dan een gerecht te kiezen om samen te gaan koken. En dat is het, het geeft mij als lezer veel informatie en inspiratie en kinderen geeft het kookplezier. Dus voor je het weet zit je dankzij dit boek samen te smikkelen van een heerlijke maaltijd die ook nog eens gezond is. Beter kan het niet worden toch? Dus ik zeg, koop Veggie Kidz!

Leuk nieuwtje
Veggie Kidz is genomineerd voor het beste vegetarische kookboek van het jaar 2014. Het is een publieksprijs dus ze hebben je stem hard nodig. Stem via deze link op Veggie Kidz. 

Titel: Veggie Kidz
Tekst: Eef Ouwehand, Monique Jansse en Kyra de Vreeze
Vormgeving en bijna alle foto’s: Eef Ouwehand
Uitgeverij: Kosmos
ISBN: 978 90 215 5656 7
Prijs: 17.99