Thuis hadden we het NRC en het eerste wat ik deed als de krant op de mat viel was de pagina opzoeken met het receptje en bijbehorend leuk verhaaltje. Ik was zelfs zo’n fan dat ik een aantal NRC kookboeken heb met een grote verzameling van die receptjes.
Nu ik er zo aan terug denk is het misschien wel een onbewuste basis geweest voor het bloggen: verhaaltje tikken met een recept erbij.
Een van de receptjes die ik maakte uit de krant was een zuurkoolsalade met paté. Het frisse van de zuurkool met het vette en volle van de paté is een lekkere combi. Ik heb er nu mijn eigen draai aan gegeven en een feestelijke salade van gemaakt met eendenborstfilet, met het frisse van de zuurkoolsalade. Een voorgerecht dat niet misstaat bij het kerstdiner.
En wil je het nog makkelijker en sneller? Vervang de verse eendenborstfilet dan door kant-en-klaar gerookte eendenborstfilet uit de winkel.

Zuurkoolsalade met eendenborstfilet en bosfruit
– 1 flinke eendenborstfilet
– 150 gram zuurkool
– 1 el crème fraîche
– 2 el olie
– 1 el mosterd
– 1 el sinaasappelsap
– 100 gram snijbietsla
– Handje frambozen
– Handje blauwe bessen

1. Dep de filet droog met keukenpapier. Snijd met een scherp mes de vetlaag kruislings in tot op het vlees zodat er een ruitjespatroon ontstaat.
2. Verhit een koekenpan met dikke bodem op hoog vuur zonder olie of boter. Bak de filet als eerste op de vetlaag bruin en keer dan om en bak de andere kant ook bruin.
3. Draai het vuur lager en bak 6 minuten per kant voor mooi rosé vlees. Haal de filet uit de pan en wikkel in aluminiumfolie terwijl je de rest van de salade maakt.
4. Was de zuurkool en laat uitlekken. Roer een sausje van crème fraîche, olie, mosterd en sap en breng op smaak met weinig zout en peper.
5. Snijd vlak voor serveren de eendenborstfilet in mooie dunne plakken. Verdeel de sla over vier borden en leg er wat van de zuurkoolsalade op. Verdeel de plakjes eenderborstfilet en leg en wat blauwe bessen en frambozen bij. Bestrooi de eend met nog wat peper en zout.