Vandaag een echt kerstnagerecht op mijn blog, en die maakt onderdeel uit van een heus menu: Het Grote Foodbloggers Kerstmenu!
Samen met mijn foodievriendinnetjes Monique, Sabine, Pauline, Brenda en Francesca heb ik een menu gemaakt die jou stressloos door de kerst gaat helpen. Ieder van ons heeft een gang gemaakt die makkelijk te bereiden is en indrukwekkend oogt zodat jij de sterren van de hemel kookt tijdens de kerstdagen. Natuurlijk moet er ook wat bij worden gedronken en dus is er bij ieder gerecht een passend wijnadvies.

Ik heb de zoete afsluiter gemaakt: meringuetorentjes met chocoladeijs en frambozen. Ik vind het echt een heel feestelijk nagerecht en het is super easy om te maken. Je kan het ook nog eens goed voorbereiden want de meringue kan je een dag van tevoren maken en het ijs kan je alvast in plakken snijden en in de vriezer op bakpapier bewaren. En mocht je nou helemaal makkelijk willen doen dan kunnen de meringues vervangen worden door kant-en-klare schuimkransjes.

We hopen dat je een super kerst hebt met ons Grote Foodbloggers Kerstmenu!

Het-Grote-Foodbloggers-Kerstmenu-2014

Amuse van BrendaKookt
Crostini met brie en cranberry
Wijnadvies: Château de Montgueret Saumur Brut, Loire, Frankrijk

Voorgerecht van OhMyFoodness
Tonnato Pollo
Wijnadvies: Angel Cove Sauvignon Blanc

Soepje van Culy
Paddenstoelensoep
Wijnadvies: Louis Eschenauer, Languedoc / Rousillon, Frankrijk

Tussengerecht van UitPaulineskeuken
Coquilles met salieboter
Wijnadvies: schenk de wijn van de soep hier ook lekker bij

Hoofdgerecht van FrancescaKookt
Gevulde runderrollade met rode wijn-truffelsaus
Wijnadvies: Rocca Don Ernesto Negroamaro, Salento, Italië

Nagerecht van Liefde voor Lekkers
Meringuetorentjes met chocoladeijs en frambozen
Wijnadvies: Torres Moscatel Oro Floralis, Penedes, Spanje

Meringuetorentje met chocoladeijs

Meringuetorentjes met chocoladeijs en frambozen
Nagerecht voor 4 personen
– 1 eiwit
– 50 g fijne tafelsuiker
– 30 g poedersuiker + een beetje extra om te bestuiven
– 1 kartonnen beker (500 ml) met lekker chocoladeijs zoals brownieijs van AH
– 100 g frambozen
– 50 g witte melkchocolade (halve reep)
Extra nodig: handmixer met gardes

1.Verwarm de oven voor op 100 graden. Klop in een vetvrije kom met een mixer het eiwit stijf. Voeg beetje bij beetje de fijne suiker toe en klop nog 6 minuten door zodat de kristallen helemaal zijn opgelost. Schep op het laatst de poedersuiker er voorzichtig door.
2. Schep op een met bakpapier beklede bakplaat een eetlepel van het schuim. Smeer met de achterkant van de lepel tot een mooie cirkel van zo’n 8 cm doorsnede en 5 mm hoog. Herhaal dit tot je 8 mooie cirkeltjes hebt.
3. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en droog de meringues in ongeveer 50 minuten krokant. Laat afkoelen en haal ze voorzichtig van het papier af. Als je ze een dag later gaat gebruiken, bewaar de meringue dan in een afgesloten trommel zodat ze krokant blijven.
4. Snijd met een scherp mes de kartonnen beker door en verwijder van het ijs. Maak een groot koksmes onder de warme kraan heet. Snijd het ijs in plakken van ruim één cm. Verhit tussendoor het mes weer zodat het makkelijker door het ijs snijdt.
5. Plaats één meringuerondje op ieder bord, leg daarop een plak ijs en dek af met weer een meringue. Leg er voorzichtig een stuk of 6 frambozen op en bestrooi met wat poedersuiker. Schil als laatste boven het torentje met een dunschiller krullen van de witte chocolade. Serveer direct.

De wijn die goed bij dit dessert past is de Torres Moscatel Oro Floralis uit Penedes, Spanje. Deze dessertwijn heeft een verleidelijke goudbruine kleur met donkere honinggele edelsteentinten. De wijn vertoont in al haar grootheid de fruitige (oranjebloesem, honing, lichte sinaasappel, rozijn), bloemige (roos, geranium, lelie) en kruidige (tabaksblad, cederhout, kruidnagel) aroma’s van de Moscatel druiven.

Het wijnadvies is samengesteld door Randy Bouwer (Restaurant manager en sommelier van Restaurant Noble uit Den Bosch). De wijnen zijn allemaal te bestellen via de webshop Abels Wijnen, en kosten gemiddeld € 6,- per fles. Met de code ‘liefdevoorlekkers’ ontvang je €5,- korting bij een besteding vanaf € 50,-.
Voorwaarden: 1 code per bestelling en per adres, code is geldig tot en met 31 januari 2015, niet icm andere codes of aanbiedingen.