Vandaag een echt kerstnagerecht op mijn blog, en die maakt onderdeel uit van een heus menu: Het Grote Foodbloggers Kerstmenu!
Samen met mijn foodievriendinnetjes Monique, Sabine, Pauline, Brenda en Francesca heb ik een menu gemaakt die jou stressloos door de kerst gaat helpen. Ieder van ons heeft een gang gemaakt die makkelijk te bereiden is en indrukwekkend oogt zodat jij de sterren van de hemel kookt tijdens de kerstdagen. Natuurlijk moet er ook wat bij worden gedronken en dus is er bij ieder gerecht een passend wijnadvies.
Ik heb de zoete afsluiter gemaakt: meringuetorentjes met chocoladeijs en frambozen. Ik vind het echt een heel feestelijk nagerecht en het is super easy om te maken. Je kan het ook nog eens goed voorbereiden want de meringue kan je een dag van tevoren maken en het ijs kan je alvast in plakken snijden en in de vriezer op bakpapier bewaren. En mocht je nou helemaal makkelijk willen doen dan kunnen de meringues vervangen worden door kant-en-klare schuimkransjes.
We hopen dat je een super kerst hebt met ons Grote Foodbloggers Kerstmenu!
Amuse van BrendaKookt
Crostini met brie en cranberry
Wijnadvies: Château de Montgueret Saumur Brut, Loire, Frankrijk
Voorgerecht van OhMyFoodness
Tonnato Pollo
Wijnadvies: Angel Cove Sauvignon Blanc
Soepje van Culy
Paddenstoelensoep
Wijnadvies: Louis Eschenauer, Languedoc / Rousillon, Frankrijk
Tussengerecht van UitPaulineskeuken
Coquilles met salieboter
Wijnadvies: schenk de wijn van de soep hier ook lekker bij
Hoofdgerecht van FrancescaKookt
Gevulde runderrollade met rode wijn-truffelsaus
Wijnadvies: Rocca Don Ernesto Negroamaro, Salento, Italië
Nagerecht van Liefde voor Lekkers
Meringuetorentjes met chocoladeijs en frambozen
Wijnadvies: Torres Moscatel Oro Floralis, Penedes, Spanje
Meringuetorentjes met chocoladeijs en frambozen
Nagerecht voor 4 personen
– 1 eiwit
– 50 g fijne tafelsuiker
– 30 g poedersuiker + een beetje extra om te bestuiven
– 1 kartonnen beker (500 ml) met lekker chocoladeijs zoals brownieijs van AH
– 100 g frambozen
– 50 g witte melkchocolade (halve reep)
Extra nodig: handmixer met gardes
1.Verwarm de oven voor op 100 graden. Klop in een vetvrije kom met een mixer het eiwit stijf. Voeg beetje bij beetje de fijne suiker toe en klop nog 6 minuten door zodat de kristallen helemaal zijn opgelost. Schep op het laatst de poedersuiker er voorzichtig door.
2. Schep op een met bakpapier beklede bakplaat een eetlepel van het schuim. Smeer met de achterkant van de lepel tot een mooie cirkel van zo’n 8 cm doorsnede en 5 mm hoog. Herhaal dit tot je 8 mooie cirkeltjes hebt.
3. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en droog de meringues in ongeveer 50 minuten krokant. Laat afkoelen en haal ze voorzichtig van het papier af. Als je ze een dag later gaat gebruiken, bewaar de meringue dan in een afgesloten trommel zodat ze krokant blijven.
4. Snijd met een scherp mes de kartonnen beker door en verwijder van het ijs. Maak een groot koksmes onder de warme kraan heet. Snijd het ijs in plakken van ruim één cm. Verhit tussendoor het mes weer zodat het makkelijker door het ijs snijdt.
5. Plaats één meringuerondje op ieder bord, leg daarop een plak ijs en dek af met weer een meringue. Leg er voorzichtig een stuk of 6 frambozen op en bestrooi met wat poedersuiker. Schil als laatste boven het torentje met een dunschiller krullen van de witte chocolade. Serveer direct.
De wijn die goed bij dit dessert past is de Torres Moscatel Oro Floralis uit Penedes, Spanje. Deze dessertwijn heeft een verleidelijke goudbruine kleur met donkere honinggele edelsteentinten. De wijn vertoont in al haar grootheid de fruitige (oranjebloesem, honing, lichte sinaasappel, rozijn), bloemige (roos, geranium, lelie) en kruidige (tabaksblad, cederhout, kruidnagel) aroma’s van de Moscatel druiven.
Het wijnadvies is samengesteld door Randy Bouwer (Restaurant manager en sommelier van Restaurant Noble uit Den Bosch). De wijnen zijn allemaal te bestellen via de webshop Abels Wijnen, en kosten gemiddeld € 6,- per fles. Met de code ‘liefdevoorlekkers’ ontvang je €5,- korting bij een besteding vanaf € 50,-.
Voorwaarden: 1 code per bestelling en per adres, code is geldig tot en met 31 januari 2015, niet icm andere codes of aanbiedingen.
Wat een super leuk idee dit kerstmenu zo. Ik moet zeggen dit toetje ziet er echt waanzinnig lekker uit 🙂
Thanks Eef voor je enthousiaste reactie. Jij gaat er vast ook een heerlijke kerst van maken dit jaar. Groetjes Philippine
Oh, dit ziet er echt spectaculair uit. Ik heb weleens een pavlova gemaakt, maar dit lijkt me ook super lekker (in combinatie met ijs).
Wat leuk Ger om te horen dat het je zo lekker lijkt. En ik kan je vertellen, dat is het ook 😉 Fijne kerst!
Ik heb vanavond de meringues getest voor kerst, maar ik kan uit deze hoeveelheid geen 8 plakken vormen van de genoemde grootte. Ze komen ook niet omhoog in de oven. Wat zou ik verkeerd kunnen doen?
Wat goed dat je het recept nu al even hebt getest. Wel vervelend om te horen dat het eindresultaat niet zo geworden was als je hoopte. De merengue komt niet omhoog, deze wordt soort van gedroogd tijdens het bakken in de oven. Hij rijst dus niet zoals een cake bijvoorbeeld. Belangrijk is dat je het eiwit goed stijf klopt zodat hij lekker fluffy oogt. Maar wel beetje een platte bovenkant want anders kukelen de frambozen eraf. Op de foto lijkt het inderdaad dat ze vrij hoog waren maar dat is meer optisch bedrog. Kijk ook maar even naar de bodem, die is veel platter. Doordat je het eiwit flink stijf opklopt krijg je volume, en dat zou dus op zich voldoende moeten zijn voor 8 rondjes. Mocht het te weinig zijn, klop gerust dan nog een extra eiwit stijf met de juiste hoeveelheid poedersuiker zodat je genoeg hebt. Hoop dat ik je heb kunnen helpen.
[…] PaddestoelensoepCoquilles met salieboterGevulde runderrollade met rode wijn truffelsausMeringuetorentje met ijs en frambozen […]
[…] Paddestoelensoep Coquilles met salieboter Gevulde runderrollade met rode wijn truffelsaus Meringuetorentje met ijs en frambozen […]