Staat bij jou de kerstboom al? En hangt er ook lekkers in? Een boom zonder zoetigheden is wat mij betreft geen goed versierde boom en dus maak ik zelf koekjes om in de boom te hangen.
Het recept van dit koekdeeg kreeg ik van mijn neefje, die mij deze week hielp met de vloer leggen in ons nieuwe huis. En ik kan je vertellen, die koekjes zijn echt mega lekker geworden door de flinke hoeveelheid mandarijn en gember erdoor. Goed idee Joris! Dus ik kan zeker niet beloven dat de kerstboom lang vol blijft hangen met deze koekjes.

Kerstkoekjes met mandarijn Voor ongeveer 2 bakplaten
– 5 mandarijnen, goed schoongeboend
– 10 bolletjes stemgember, uitgelekt
– 250 g zelfrijzend bakmeel
– 125 g lichtbruine basterdsuiker
– 1 el koek- en speculaaskruiden
– 100 g boter, op kamertemperatuur
– wat meel om het werkvlak mee te bestrooien

Voor de versiering:
– 8 el poedersuiker
– zilveren suikerparels
Extra nodig: fijne rasp, deegroller, uitsteekvormpjes en bakplaat bekleed met bakpapier

1. Verhit de oven voor op 175 graden. Rasp de schil van de mandarijnen boven een grote kom. Voeg 3 el mandarijnsap toe. Knijp de bolletjes gember met een knoflookpers fijn boven de kom.
2. Voeg meel, suiker, kruiden, boter en een snuf zout toe en kneed alles tot een samenhangend deeg. Het lekkerste is om het deeg verpakt in huishoudfolie een nachtje te laten rusten in de koelkast zodat de smaken goed intrekken.
3. Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot een plak van ca. 3 mm dik. Steek eerst met een grote en dan daarbinnen met een kleinere vorm sterretjes of andere figuren uit het deeg. Leg ze voorzichtig op de met bakpapier beklede bakplaat. Rol het restdeeg weer uit tot een mooie plak en steek daar weer vormpjes uit. Ga zo door tot het deeg op is of de bakplaat vol.
4. Bak de koekjes in het midden van de oven in ca. 12 minuten bruin en gaar. Laat afkoelen.
5. Meng in een kommetje de poedersuiker met 3 theelepels water tot het een dik glazuur is geworden. Handig is het om het glazuur voorzichtig aan te brengen op de koekjes met een satéprikker. Versier het glazuur met de suikerparels. Hang de koekjes in de boom met een mooi lintje. Nu proberen om van de koekjes af te blijven, best lastig!