Back to the ‘70!  Dat dacht ik meteen toen ik de mandarijnenbavarois uit de vorm haalde. En wat doen die pepernoten het geweldig bij het oranje van de mandarijntjes vind je ook niet?. Man, ik ben er trots op dat ik zo’n mega retro vintage pudding kan maken. Ik heb er serieus om gelachen. Enige wat beetje jammer is, is dat ik niet een lekker foute schaal voor eronder had. Nou, daar kijken jullie wel even doorheen, toch?

Ons kleine meneertje had meteen door dat die pepernoten eraf moesten om in zijn mondje gestopt te worden. Ik vond het prima want het is sinterklaastijd, dan mag hij soms een beetje snoepen.
Door de citroen erin werd de bavarois lekker fris en de pepernoten zijn echt top met de smaak van de mandarijntjes. Helemaal een toetje om pakjesavond goed mee af te sluiten!

Je kan ‘m ook zeker voor kerst maken: vervang de pepernoten door van die hulstchocolade en de mandarijn door sinaasappel. Lijkt me ook heerlijk.

Mandarijnenbavarois met pepernoten

Nagerecht voor 8 personen (of minder als je net als ik best veel ervan eet)
– 8 blaadjes gelatine
– 100 g fijne tafelsuiker
– 300 ml sap van ca. 6 mandarijnen
– sap van 1 citroen
– 1 el zonnebloemolie
– 2 mandarijnen
– 250 ml slagroom
– 3 eiwitten
– 100 g pepernoten
Extra nodig: schaal of vorm van 1.5 L inhoud

1. Week de gelatine 10 minuten in koud water. Verhit in een steelpannetje 50 ml water en los de suiker en uitgeknepen gelatine hierin op. Laat afkoelen maar tot het wel nog vloeibaar is.
2. Meng het sap van de mandarijnen en de citroen door het gelatinemengsel. Laat afkoelen tot het licht geleiachtig wordt. Regelmatig omroeren zodat er geen gelei aan de bodem en kanten stolt.
3. Vet de vorm in met een beetje zonnebloemolie.  Schil de mandarijnen, snijd in plakjes en bedek de bodem van de vorm.
4. Klop het eiwit en de room apart van elkaar stijf. Spatel de room en het eiwit luchtig door het gebonden sap totdat alles 1 geheel is. Giet dit in de puddingvorm en laat minimaal 3 uur in de koelkast opstijven.
5. Keer de pudding voorzichtig op een natte schaal. Zo kan je de pudding nog een beetje verschuiven (was ik even vergeten daarom is die van mij niet heel recht op de foto). Versier de zijkant met de pepernoten.