Ik had een geadopteerde oma. Met een hele grote pruimenboom in de achtertuin, frambozen in haar kas en een buxus in de vorm van een kip waar met Pasen eitjes in verstopt lagen. Ze was kooklerares geweest op de nijverheidsschool en was echt dol op eten. Eigenlijk iets té want ze was een forse dame!
Voor pakjesavond maakten we samen altijd deze pietensalade, een soort huzarensalade met biet. Er moesten flink wat ingrediënten gesneden worden waar ze zeker wat hulp van mij bij kon gebruiken. Als dat klaar was mocht ik de salade versieren en dat vond ik het leukste om te doen.
Nog steeds eten we ieder jaar de pietensalade want anders is het voor mij niet echt Sinterklaas. Allemaal dankzij mijn foodie oma.

Onze oma adopteerden we trouwens door haar een heuse oma-oorkonde te geven op moederdag. Dat deden we omdat ik van mijn vaders kant geen grootouders meer had en die van mijn moeders kant woonden best ver weg. Het was voor mij een echte oma en ja met Sint denk ik altijd weer even aan haar.

Pietensalade
Voor 6 personen
– 500 g iets kruimige aardappelen
– 25 g boter
– 350 g hamlappen
– 2 eieren
– ¼ winterpeen
– 3 gekookte bieten
– 2 friszure appels, bv Elstar
– 10 zure augurkjes
– 250 g Griekse yoghurt
– 9 el mayonaise
– 1 el mosterd
– 2 stronkjes witlof
– ½ komkommer
– 1 oranje puntpaprika

1. Schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar. Giet af en laat afkoelen.
2. Verhit ondertussen de boter in een braadpan en braad het vlees in 20 minuten mooi bruin op laag vuur. Keer regelmatig.
3. Kook de eieren in 9 minuten hard.
4. Snijd de winterpeen, bieten, appels en augurkjes in gelijke stukjes van 4×4 mm (een kleine brunoise). Houdt 1 grote plak van de biet apart om daar straks lippen en stukjes van de ogen van te maken.
5. Snijd het gebraden vlees in kleine stukjes en stamp de aardappel met een pureestamper tot je nog wel wat stukjes erin hebt.
6. Meng de gesneden groente, het vlees en de aardappelen in een grote (beslag)kom samen met de yoghurt, mayonaise en mosterd. Breng flink op smaak met peper en zout.
7. Verdeel de salade gelijkmatig over een grote schaal. Steek aan de onderkant gelijke blaadjes witlof erin voor de kraag. Snijd plakjes van de komkommer en leg die dakpansgewijs bovenaan voor een pet. Snijd de ei in plakjes. Leg twee stukjes eiwit neer voor de ogen en aan iedere kant een halve plak met eigeel voor de oren. Snijd uit de achtergehouden plak rode biet lippen en twee kleine stukjes voor de pupillen op het eiwit. Snijd de puntpaprika in de lengte door en snijd dan heel dun in met een scherp mesje tot een mooie veer en leg die op de komkommer. Je pietensalade is nu helemaal kaar om tijdens pakjesavond op te smullen!