Vijf dagen voor kerst ga ik verhuizen, wat een geweldige timing voor iemand die graag uitpakt met de kerst. NOT! In plaats van gezellig voorbereiden op de feestdagen met uitgebreid recepten uitzoeken en bij allemaal speciaalzaakjes inkopen doen, verwacht ik dit jaar vooral bezig te zijn met dozen inpakken en daarna alles uitpakken.

Kwaliteit zonder zoeken
Dit jaar ga ik daarom voor lekker eten, maar wel makkelijk. Dat betekent goede ingrediënten kopen en dat doe ik gewoon bij de supermarkt. Ook omdat ik in mijn nieuwe buurt niet eens weet waar delicatessenwinkels zitten, zoals een goede slager. Maar ik heb er totaal geen stress van, want ik heb deze week wat mogen testen van de Albert Heijn kerstspecials: ossenhaas met jus, bimi en kruidige citroenaardappelen uit de oven. De kwaliteit van de ossenhaas was echt SUPER! Heerlijk mals en sappig, ik hoef echt niet naar een speciaal adresje om zoiets goeds te vinden. Of wat dacht je van patrijs, reebout of een goede ribeye, die maken mij als thuiskok echt blij. Ja, ook die bijzondere soorten vlees zitten in het assortiment dat speciaal voor de kerst is samengesteld. Met de bijbehorende wijnen is mijn kerstdiner helemaal compleet.

Simpele voorbereiding
Zoals je je vast kunt voorstellen, zit ik rond die verhuisperiode helemaal niet te wachten op hectisch gedoe in de supermarkt. Dat hoeft ook helemaal niet, want ik kan de AH kerstspecials gewoon voor mijn verhuizing online bestellen (van 7 t/m 19 december) en op 23 of 24 december ophalen in de supermarkt, bij een Albert Heijn Pick Up Point of – helemaal lui – laten thuisbezorgen door de bezorgservice. Precies waar ik behoefte aan heb tijdens de feestdagen. Zo kan ik optimaal genieten van een gezellige kerst met familie en vrienden. En zet ik, hatseflats, zonder veel gedoe heerlijke ossenhaas met jus, bimi en kruidige citroenaardappelen uit de oven op tafel, in een hopelijk ingericht nieuw huis. Het enige wat ik wel even apart ga leggen tijdens de verhuizing, is mijn grote braadpan, de vleesthermometer en mijn feestelijke tafellinnen, zodat ik die niet hoef te zoeken in al die verhuisdozen. Dat zou alsnog kerststress opleveren.

Winactie AH kerstspecial
Ik mag maar liefst 3 pakketten weggeven onder mijn volgers met de ossenhaas met jus, bimi en kruidige citroenaardappelen uit de oven! Het pakket is bevat dit feestelijke no stress hoofdgerecht voor 4 personen.

Wat moet je doen?
Laat hieronder een berichtje achter waarom jij graag zo’n pakket zou willen willen en deel dit bericht op facebook of twitter met de hashtag #AHkerstspecials. De winnaars ontvangen van mij persoonlijk bericht op 10 december.
Deze winactie is inmiddels gesloten.

Ossenhaas met jus
Hoofdgerecht voor 4 personen, in 30 minuten klaar
– 40 g boter
– 4 el olijfolie
– 800 g ossenhaas, op kamertemperatuur
Extra nodig: vleesthermometer

1. Verhit de boter en olie in een braadpan. Bak de ossenhaas rondom bruin in ca. 5 minuten op hoog vuur. Zet het vuur lager en prik de vleesthermometer erin. Bak het vlees in ca. 14 minuten rosé met  een kerntemperatuur van 58 graden. Keer af en toe.
2. Haal het vlees uit de pan en wikkel het in aluminiumfolie om te laten rusten. Schenk ondertussen 50 ml water in de braadpan en laat 2 minuten inkoken terwijl je de aanbaksels losroert.
3. Breng het vlees op smaak met peper en zout, snijd in plakken en serveer met de jus.

Kruidige citroenaardappelen uit de oven
Bijgerecht voor 4 personen, in 40 minuten klaar
– 1 kg pomme rouges (aardappelen met rode schil)
– 3 takjes verse tijm
– 3 takjes verse rozemarijn
– 3 takjes verse oregano
– 1 citroen, goed schoongeboend
– 6 el olijfolie

1. Verwarm de oven voor op 225 °C. Boen de aardappelen schoon met een borsteltje. Kook ze in de schil 15 minuten. Giet af en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat om wat af te laten koelen.
2. Ris ondertussen de blaadjes van de verse kruiden en snijd ze fijn. Rasp de schil van de citroen. Meng de kruiden, citroen en olie in een kommetje en breng flink op smaak met peper en zout.
3. Snijd de aardappelen in parten en meng de dressing door de aardappelen. Bak de aardappelen in de oven in 15 minuten goudbruin en gaar. Schep tussendoor een keertje om.

Bimi met knoflook
Bijgerecht voor 4 personen, in 10 minuten klaar
– 2 el koolzaadolie
– 2 tenen knoflook, fijngehakt
– 400 g bimi

Verhit de olie in een grote koekenpan en fruit de knoflook. Roerbak de bimi op matig vuur ongeveer 7 minuten.

Serveer alles samen op bijvoorbeeld een mooie grote schaal. Erbij is de Italiaanse Fintanafredda barolo uit 2009 een heerlijke rode wijn.