Als je aan de herkomst van blauwe kaas denkt denk je vast als eerste aan Frankrijk vanwege roquefort. Of misschien aan Italië waar gorgonzola vandaan komt. Maar wist je dat ze in Engeland ook een puike blauwe maken waar je mij als blauwekaasliefhebber gerust voor wakker mag maken? Dit kaasje heet Stilton en is wat ouder en brokkeliger dan veel andere blauwe kazen. En best pittig van smaak. Love it!

Het leek me leuk om voor mijn Engelse week een gerechtje te maken met deze kaas. Na wat nagedacht te hebben over Engelse gerechten kwam ik op het idee om een trifle te maken met Stilton. Een klassieke trifle bestaat uit laagjes van cake bedruppelt met sherry, fruit en custard. Oftewel het is een toetje. Mijn variant is hartig geworden door de kaas en daardoor erg leuk als voorgerechtjeof als alternatief voor een kaasplank.
Door het gerechtje in een klein glas te maken zie je mooi de verschillende lagen. En als je met een lepel een hapje neemt uit de verschillende lagen dan is het net of er een engeltje op je tong piest. Je hebt het knapperige van de noten wat een mooie tegenhanger is van het zachte van de mousse. En het frisse van de azijn met sappig zoet van de peer… Ik zeg, ga ‘m gewoon snel maken!

Stiltontrifle met peer en amandel
Voor- of nagerecht voor 4 personen
– 80 g stilton
– 100 ml slagroom
– 1 rijpe peer
– 4 sneedjes ciabatta van 3 mm
– 3 tl balsamico
– 25 g amandelen met velletje, grof gehakt
Extra nodig: handmixer of garde, 4 kleine hoge glaasjes

1. Verkruimel de stilton heel fijn in een flinke kom. Voeg 25 ml slagroom toe en meng goed door elkaar tot een smeuïg geheel. Met een lepel kan je eventuele klontjes een beetje platdrukken.
2. Klop de resterende slagroom stijf met een handmixer of garde. Meng de slagroom luchtig door het stiltonmengsel tot het een mousse is.
3. Snijd de dunne plakjes ciabatta in smalle repen en daarna in blokjes van zo’n 4 bij 4 mm. Snijd de ongeschilde peer in dunne plakken, om het klokhuis heen.
4. Verdeel de helft van de ciabattablokjes over 4 glaasjes. Druk het brood een beetje aan en besprenkel daarna met een paar druppeltjes balsamico.
5. Schep op het brood ongeveer 2 theelepels van de mousse. Doe dit zorgvuldig zodat de binnenkant van het glas schoon blijft. Mocht je toch wat knoeien, net als ik, maak het glas dan schoon met een vochtig stukje keukenpapier voordat je verder gaat met de volgende laag.
6. Snijd de plakken peer in een paar stukken. Leg in iedere glaasje voorzichtig een paar stukjes peer met de schil naar de buitenkant van het glas. Zo zie je beter het onderscheid tussen de verschillende laagjes. Herhaal de laag met ciabatta, mousse en peer en strooi als laatste de amandel erover. Lekker met een glaasje port erbij.