Na een hele dag zoet strooigoed snaaien bij de intocht van Sinterklaas heb ik wel trek in wat hartigs en een wijntje. Daarom bedacht ik, met wat inspiratie uit Het Grote Sinterklaasboek, deze gevulde bladerdeegletter met vleesvulling ipv amandelspijs . Erg leuk om samen met kinderen te maken!
Omdat Sinterklaas eigenlijk een Turk is (hij is geboren in het huidige Turkije) vond ik het wel een goed idee om er een mediterraans tintje aan te geven met wat koriander en harissa door de saucijs.

Saucijsletter
Snack voor 8 personen
– 200 g runderbraadworst
– 200 g varkenssaucijzen
– 4 el fijngehakte koriander
– ½ tl harissa
– 1 teen knoflook, uitgeperst
– bloem om te bestuiven
– 5 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
– 1 ei, losgeklopt

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de worstjes in de lengte open met een scherp mesje. Haal het gehakt uit de velletjes en doe in een kom. Meng er de koriander, harissa en knoflook goed door.
  3. Bestuif het aanrechtblad met wat bloem. Leg de plakjes bladerdeeg met de plasticjes naar boven in een lange rij. Verwijder de plasticjes en druk de randen goed op elkaar tot je één lange lap bladerdeeg hebt.
  4. Vorm het gehaktmengsel tot een lange rol die net iets korter is dan het deeg. Leg de rol op het deeg, dit kan je ook in delen doen. Bestrijk de randen van het deeg met losgeklopt ei.
  5. Vouw het deeg om het gehakt heen en druk een beetje aan. Leg de deegrol met de naad naar beneden op de bakplaat en vorm er een S van. Snijd het overtollige deeg aan de uiteinden van de letter een beetje in voor een feestelijk effect. Veeg overtollig bloem even weg met een vochtig stukje keukenpapier. Bestrijk de letter met losgeklopt ei.
  6. Bak de letter in het midden van de oven in 35 minuten goudbruin en gaar.
  7. Serveer de saucijsletter lauwwarm als borrelhapje of als je om 12 uur tijdens de intocht voor de buis zit als lunch met een salade erbij.