BietenchipsEven naar de Waddenzee fietsen op een zonnige dag, dat leek me wel wat. Dus hup, ik sprong op mijn brikkie en fietste Groningen uit, waar ik studeerde. Na een uur kwam ik in een klein dorpje aan en wist de weg niet meer. Toevallig zag ik een oud mannetje en vroeg de weg: ‘Meneer welke kant moet ik op als ik naar de Waddenzee wil?’ ‘Grmmm noarrr grrrrmmmmbbbbvvv.’ ‘Pardon meneer, ik versta u niet.’ ‘Grrrm nrrr grrrmmbv, dnnn leisss.’ ‘Wat zei u?’ Zijn plat Gronings verstond ik dus voor geen meter. Aan zijn gezwaai met zijn wandelstok begreep ik in ieder geval dat ik links aan moest houden.
Het was een prachtige tocht, onder andere door goudgele velden waarvan ik geen idee had wat voor gewas het was. Uiteindelijk zag ik de dijk. Yes!
Ik weet nog dat ik na ruim 75 km in de benen flink zere billen had, maar vond het echt een geweldig leuke tocht. En die gele velden? Nu weet ik dat dat koolzaad is. Daar wordt olie van gemaakt die je perfect ook in de keuken kan gebruiken want rijk aan omega 3 en 6. Ik gebruik het nu al een tijdje en wat ik een groot voordeel vind is dat koolzaadolie een heel neutrale smaak heeft, veel minder sterk dan bijvoorbeeld olijfolie. En dus is het heel handig om te gebruiken bij het maken van deze chips. De subtiele smaak van de biet proef je zo optimaal.

Bietenchips
Portie voor 1-2 personen, 1 bakplaat vol
– 3 verschillende bieten (geel, chioggia en rood)
– wat koolzaadolie
– grof zeezout
Extra nodig: mandoline, bakplaat bekleed met bakpapier

1. Verwarm de oven voor op 150 graden. Omdat rode biet veel kleurstof afgeeft en je niet alle bieten rood wilt hebben is het handig om te beginnen met de lichtste biet. Zo voorkom je dat alles onder de rode bietenstof zit. Schil als eerste de gele biet en snijd daarna in heel dunne plakjes. Dat gaat erg goed met een mandoline. Doe hetzelfde met de chiogga en als laatste met de rode biet.
2. Verdeel de plakjes biet over de bakplaat. Ze mogen best een keertje elkaar raken want ze krimpen nog flink. Besprenkel met een beetje koolzaadolie en bestrooi met wat zout.
3. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en laat de bietenplakjes in 15 à 20 minuten rustig drogen. De tijd is wat afhankelijk van de dikte van je plakjes. En kleuren de plakjes bruin? Dek dan af met wat bakpapier.
4. Laat de bietenchips 5 minuten afkoelen buiten de oven en eet ze daarna direct op.