Lust je spekpannenkoeken met stroop? Nou dan is dit die smaakbeleving maar dan de 2.0 versie. De rolls waren zo lekker dat ik ze allemaal binnen 24 uur in mijn eentje heb opgegeten. Zoete zachte broodjes met knapperig spek en stukjes pompoenpit erin en dan met die karamelsaus erbij… . ja gewoon goddelijk!

Hoe ik op het idee kwam om deze te maken? Nou laatst was ik bij Yvette van Boven haar bakworkshop vanwege haar nieuwe boek Home Baked (waar ik binnenkort over ga schrijven) en toen maakte ze cinnamon rolls met zoete aardappel erdoor. Die waren heel erg lekker. Toen dacht ik, die zoete aardappel kan je natuurlijk ook vervangen door pompoen, en de peacannootjes door pompoenpitjes. Omdat ik erg van de combi zoet-zout hou kwam ik op het idee om plakjes spek op de vulling te leggen en die mee te oprollen. Wel even kort uitgebakken in de oven want ik vind niets viezer dan halfrauw spek in je eten (of op je pannenkoek). Het was een briljant idee al zeg ik het zelf. En die zoute karamelsaus maakt het helemaal af. Dat geeft dan weer dat lekker plakkerige wat spekpannenkoeken met stroop ook hebben. Dus als je die graag eet, dan ga je uit je dak bij deze rolls.

Ps. Waarom ik ze een Engelse naam heb gegeven? Ik vond pompoengerooktontbijtspekkaneelbroodjes toch een beetje te lang en dan bekt het in het Engels toch net wat beter. En ik gebruik tenslotte wel vaker Engels in mijn uitdrukkingen als ik een blogje tik dus dan is het niet zo erg voor een keertje. De grap is dat mijn trouwe twittervolger @rjvanhouten laatst vroeg of ik niet beter geheel in het Engels kon gaan schrijven vanwege mijn niet Nederlandse uitdrukkingen. Helaas Robert Jan, dat is mij one bridge too far.

Pumpkin bacon cinnamon rolls with salted caramel
Voor 10 kleine rolls

– 150 g vruchtvlees van flespompoen, in blokjes
– 75 g lichte basterdsuiker
– 1 tl kaneel
– ½ tl kardemom
– ½ tl gember
– snuf zout
– 1 el (zelfgemaakte) vanillesuiker
– 165 g bloem + wat extra om je aanrecht te bestuiven
– 75 g volkorenmeel
– 1½ tl bakpoeder
– 60 g boter, op kamertemperatuur
Extra nodig: bakplaat, bakpapier, ingevette bakvorm van 25 cm doorsnede. Let op: gebruik geen vorm met losse bodem zoals ik deed want dan druipt het vet uit de vorm.

Voor de vulling
– 90 g plakken gerookt ontbijtspek
– 50 g pompoenpitten
– 35 g boter, op kamertemperatuur
– 2 el donkere basterdsuiker
– 1 tl kaneel

Voor de salted caramelsaus
– 115 g fijne tafelsuiker
– 50 ml water
– 75 ml slagroom
– snuf zout

1.Verwarm de oven voor op 200 graden. Stoom de blokjes pompoen in zo’n 15 minuten gaat. Door stomen behoud je nog meer pompoensmaak dan wanneer je ze kookt. Mocht je geen stoommandje hebben kook de blokjes dan in weinig water. Laat goed uitdampen en wat afkoelen.
Meng de pompoen met de basterdsuiker, vanillesuiker, kaneel, gember, kardemom en zout in een keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde puree.
2. Meng de twee soorten bloem en het bakpoeder door elkaar. Spatel dit door het pompoenmengsel en kneed kort tot een samenhangend deeg. Rol het op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een rechthoekige plak van zo’n 35 x 25 cm. Besmeer lekker dik met de zachte boter.
3. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg daarop de plakjes ontbijtspek naast elkaar. Bak het spek uit in 5 minuten in de oven. De plakjes hoeven niet helemaal uitgebakken te zijn omdat ze anders te krokant worden want ze gaan straks nog een keer de oven in. Haal het spek uit de oven en laat wat afkoelen.
4. Rooster ondertussen in een droge koekenpan de pompoenpitjes tot ze bol gaan staan. Schud de pan regelmatig want het kan opeens heel hard gaan. Strooi de pitjes op een snijplank en hak ze grof.
5. Meng voor de vulling de boter met de gehakte pompoenpitten, kaneel, en basterdsuiker. Verdeel dit gelijkmatig over het deeg. Leg in het midden in de lengte de plakjes bacon. Rol het deeg vanaf de lange kant voorzichtig op.
6. Snijd het deeg in 10 gelijke stukken. Zet deze rechtop in de ingevette bakvorm met wat ruimte ertussen want ze rijzen nog wat. Bak de rolls in zo’n 15 à 18 minuten gaar. Laat iets afkoelen.
7. Maak ondertussen de salted caramelsaus. Ik gebruik de methode met water omdat zo de suiker gelijkmatiger wordt verhit en kans op mislukken kleiner is. Meng de suiker met het water in een pan met dikke bodem. Breng langzaam aan de kook op matig vuur. Laat het suikermengsel rustig koken tot het langzaam begint te verkleuren. Dit duurt ongeveer een kwartier. Het punt waarop de suiker begint te verkleuren is als het meeste water is verdampt.
8. Verwarm in een andere pan de slagroom tot het bijna kookt. Nu moet je goed op de suiker letten want het kan heel snel te donker kleuren en dan mislukt ie en smaakt de karamel bitter. De suiker moet een mooie bruine kleur krijgen, vergelijkbaar met lichte basterdsuiker. Haal de pan van het vuur en roer er meteen met een houten lepel de slagroom door. Als de suiker toch wat door kleurt, dan de saus meteen in een koele schaal overgieten zodat je het proces stopt en voorkomt dat de karamel aanbrandt. Voeg het zout toe en roer door. Let op met proeven, de karamel is echt gloeiend heet!
9. Druppel met een lepel wat salted caramelsaus over de lauwwarme cinnamon pumpkin bacon rolls. Serveer de rolls met een kommetje met de saus. Heerlijk om het broodje extra in de saus te dippen. En wees gewaarschuwd, voor je het weet heb je ze allemaal zoals ik zelf opgegeten!