Binnenkort gaan we verhuizen dus heb ik mij voorgenomen om alvast te starten met de vriezer en koelkast leeg te eten. Sommige mensen doen dat pas een week voordat ze gaan verhuizen maar bij mij kan het geen kwaad om daar al op tijd mee te beginnen want ik heb zoveel ingrediënten in huis dat dat niet lukt in een paar dagen.

Afgelopen weekend bedacht ik me om het bladerdeeg ‘op te ruimen’ en ook meteen het rijpe fruit in de fruitschaal te gebruiken. Ik maakte deze heerlijke appel-perenflapjes ermee.
Omdat het fruit nogal rijp was en er dus veel vocht vrij zou komen tijdens het bakken had ik een eetlepel havermout door de vulling gedaan want dat neemt het vocht op en zo werden de flapjes lekker krokant. Gebruik je minder rijp fruit dan kan je dat prima weglaten.

Appel-perenflapjes
Voor 6 stuks
– 6 blaadjes roomboter bladerdeeg (uit de diepvries)
– 1 grote appel
– 1 grote peer
– 1 el bruine basterdsuiker
– ½ tl koek- en speculaaskruiden
– ½ tl kaneel
– 1 el krentjes
– 1 el geschaafde amandelen
optioneel: – 1 el havermout
– beetje losgeklopt ei
Extra nodig: bakplaat bekleed met bakpapier

1. Verwarm de oven voor op 225 graden. Leg de plakjes bladerdeeg met het plasticje naar beneden op een grote snijplank en laat rustig ontdooien.
2. Schil de appel en peer met een dunschiller, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes. Doe het fruit in een grote kom en meng er de suiker, kruiden, kaneel, krentjes en de amandelen door. Optioneel kan je de havermout erdoor doen als het fruit erg rijp en dus vochtig is.
3. Leg de inmiddels ontdooide plakjes bladerdeeg op de bakplaat, met de plastic blaadjes naar boven. Verwijder het plastic en gooi weg. Leg in het midden van ieder plakje wat van het appelmengsel. Vouw de punten zo naar elkaar toe dat er een driehoek ontstaat en druk de randen aan met een vork.
4. Bestrijk de flapjes met wat losgeklopt ei. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de flapjes in 20-25 minuten goudbruin en krokant. Laat ze iets afkoelen en serveer de appel-perenflapjes met wat poedersuiker erover.