Zo aan het begin van de herfst krijg ik spontaan weer trek in stoofpeertjes. Niet alleen vanwege de smaak maar ook omdat het hele huis dan lekker zoet en naar kaneel geurt. Het geeft mij een gezellig gevoel. Vast een of ander jeugdsentiment van toen mijn moeder stoofpeertjes maakte voor ons als de blaadjes aan de bomen goud kleuren.

Nu had ik mazzel dat ik van de week precies op het juiste moment een pakketje toegestuurd kreeg van AH met daarin stoofpeertjes. Ideaal! Nu zat er in dat pakket bessensap bij om de peertjes in te koken. Ik dacht, yeah right, in wijn hoort dat! Maar toen ik bedacht dat ons meneertje vast ook wel stoofpeertjes zou lusten leek het mij wel een prima idee om het eens met sap te proberen en ze dus zonder alcohol te maken.

Het resultaat was prima en de kleine man smikkeltje er lekker van. Toch moet ik wel zeggen dat ik mijn voor ultieme stoofpeertjesrecept wint. Dus hoef je geen rekening te houden met kids, dan die lekker maken en anders is dit een goed alternatief.

Stoofpeertjes voor kids
Bijgerecht voor 4 personen
– 1 kilo Gieser Wildeman (speciale peertjes om te stoven), geschild
– 2 kaneelstokjes
– 250 ml ongezoete bessensap
– 75 g rietsuiker
– 125 ml water

1. Schil de peertjes met een dunschiller en laat de steeltjes eraan zitten. Doe ze in een flinke pan en strooi de suiker erover. Voeg het bessensap en de kaneel toe. Vul aan met ongeveer 125 ml water, tot ze net onder staan.
2. Breng de peertjes langzaam aan de kook. Draai het vuur laag en stoof de peertjes in anderhalf à twee uur met de deksel op de pan gaar.

Lekker bij gewokte spruitjes, eendenborst en aardappelpuree.