Mocht je denken wat een rare foto want er staat maar één kopje thee en er liggen drie puntjes boterkoek bij, dan heb je het mis. Ik vind boterkoek namelijk zo lekker dat ik makkelijk al die puntjes naarbinnen werk. Totaal verantwoord voor bolle billen kan ik je vertellen!
Het grote voordeel is ook nog eens dat de boterkoek super easy te bakken is. Dus geen excuus meer om deze must-eat voor je achterwerk te maken.

Boterkoek met vleugje gember
Voor 16 personen
– 200 g bloem
– 175 g boter, op kamertemperatuur
– 100 g fijne kristalsuiker
– 75 g witte basterdsuiker
– 1 ei, losgeklopt
– 5 bolletjes stemgember
snufje zout
Extra nodig: handmixer, knoflookpers, boterkoekvorm

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Meng met een handmixer de boter met beide soorten suiker en het zout. Kneed de bloem en 2/3de van het ei erdoor tot een samenhangend deeg. Knijp de bolletjes stemgember één voor één door een knoflookpers en meng deze door het deeg.
3. Verdeel het deeg in de boterkoekvorm met de bolle kant van een natte lepel. Bestrijk de bovenkant met het resterende ei. Trek met een vork ruitjes in de koek.
4. Bak de koek in zo’n 25 minuten mooi bruin. Laat de koek goed afkoelen en snijd in punten.

Wist je trouwens dat de ruitjes een functie hebben? Het zorgt er namelijk voor dat het laagje ei op de bovenkant niet loslaat tijdens het bakken.