Als ik denk aan zuidelijke gezelligheid dan komt meteen ‘zoervleis’ met frietjes naar boven. Heerlijk vind ik dat! Maar helaas is het best een flink stukkie rijden vanaf mijn staatsie voordat ik in Maastricht ben dus eet ik het niet vaak. Maar ik heb nu de oplossing gevonden want er is nu een geweldig fijn restaurant waar je zuidelijke comfort foods en bijbehorende gastvrijheid hebt: Par Hasard in Amsterdam!

Samen met mijn collega foodbloggers Pauline, Brenda, Monique en Sabine eten we om de maand ergens en nu waren we op uitnodiging bij Par Hasard. Ik vond het echt een leuk restaurant want de sfeer is heel ongedwongen en relaxed, à la een eetcafé. En dat is maar   goed ook want met zo’n groepje meiden zit je al snel flink te kakelen, dat past hier beter dan bij een sjiek de friemelzaak.

Par Hasard

Je komt het restaurant binnen via de snackbar Frites uit Zuyd. Ja ik hoor je denken: ‘huh? Dat klinkt wazig, een restaurant via een snackbar inlopen?!’ Ja dat vond ik dus ook. Het zit namelijk zo: ze bakken hier echt de meest geweldige verse frieten. In ieder seizoen worden de beste piepers uitgekozen waar de patatten op dat moment het lekkerste van zijn. En dan mogen ze gaan bruinbakken in de frituur met maar liefst drie soorten olie zodat ze prachtig goudkleurig en knapperig eruit komen maar fluweelzacht van binnen zijn. De patatten stelen hier dus de show, in zowel de snackbar als het restaurant. En dus delen ze samen de frituur en ook de ingang.

Frites uit Zuyd
De snackbar is onderscheidend omdat ze alleen maar verse snacks afbakken, ipv diepvries zoals in de meeste frietkotten, die ook nog eens huisgemaakt zijn. Niet allemaal worden ze in eigen keuken gemaakt trouwens want bijvoorbeeld de garnalencroquettes komen van Holtkamp. Niks op tegen want die zijn heeeeel lekker! Wat ik tof vind is dat ze alle sauzen zelf maken, van mayo tot curry. Dus mocht je een keertje los willen gaan met kwalitatief snacken, dan is dit de place to be.

tartare

Par Hasard
In het restaurant kan je zowel lunchen als dineren. De kaart is niet heel uitgebreid wat ik een pluspunt vind en voor ieder wat wils want er zijn vlees-, vis- vegagerechten.
Omdat ik wat aan de late kant pas bij het restaurant was had ik de proeverij van snacks gemist die we aangeboden gekregen als een soort amuse. Bij het voorgerecht schoof ik aan en dat was meteen een fijne binnenkomer: steak tartare. Zacht rauw vlees van goede kwaliteit want hij smaakte een tikkeltje zoet. Van mij mocht ie iets pittiger aangemaakt worden maar dat is vast persoonlijk.
Als hoofdgerecht had ik, zonder ook maar 1 seconde te twijfelen, gekozen voor Limburgs zoervleis, die goed kruidig was met boterzacht vlees zoals het stoofpotje hoort te zijn. Echt genieten! Mijn tafelgenootjes hadden verder fish & chips en steak tartare als hoofdgerecht genomen. En natuurlijk werden bij de hoofdgerechten de befaamde frietjes geserveerd, met de heerlijke huisgemaakte piccalillymayonaise.

hemelse modder

Als toetje had ik de hemelse modder. Die moet je ook zeker nemen want het is alsof er een voetbalelftal aan engeltjes op de tong piest, zo lekker! Met allemaal verschillende verfijnde smaken en structuren. Wel moet ik zeggen dat het een beetje een over de top toetje was in verhouding tot de andere gerechten omdat het bijna een sterrengerechtje was. Tja, dat past dan toch iets minder in mijn beleving bij de zuidelijke comfort foods die er daarvoor werden geserveerd. Alles was wel echt van heel goede kwaliteit en daar hou ik van. Dat het niet altijd heel bijzondere gerechten hoeven te zijn, maar wat je eet dat dat wel met veel aandacht wordt gemaakt. En dat proef je bij Par Hasard.

Het was een heel erg gezellige avond en we hebben echt genoten van het heerlijke eten. Par Hasard is wat mij betreft echt een aanrader voor als je ontspannen en goed wilt eten met geweldige patatjes erbij, en als je alleen kwalitatief wilt snacken dan is Frites uit Zuyd jouw hotspot.

Frites uit Zuyd/Par Hasard
Ceintuurbaan 111 – 113
1072 EZ Amsterdam
www.fritesutzuyd.nl

Leuk nieuwtje: dit najaar wordt een tweede Frites uit Zuyd geopend in de Willemsparkbuurt in Amsterdam.