Voor mij is risotto echt comfort food. Het is vullend, smeuïg en tongstrelend zacht. Dat risotto lastig te maken is vind ik niet zo’n ding. Belangrijk is dat je geduld hebt en een goede risottorijst als basis gebruikt want dan kan ie haast niet mislukken.
Deze versie met tomaat en een aardige hoeveelheid kaas en boter is verre van light te noemen maar zo hééééérlijk dat het voor mij echt een verwennerij is om te eten. Een soort hartig snoepen zeg maar.
Mooi meegenomen; dit gerecht kan je ideaal voor kleine kindjes maken want makkelijk naar binnen te lepelen en zachte, romige smaken. En die wijn dan in het recept? Nou, de alcohol verdampt zo snel door de verhitting dat die echt niet meer in het gerecht zit. Dus daar hoef je je geen zorgen om te maken.

Risotto met tomaat en mozzarella
Hoofdgerecht voor 2 personen (+ baby van 11 maanden)
– 65 g boter
– 1 sjalotje, gesnipperd
– 200 g risottorijst (arborio of carnaroli)
– 75 ml droge witte wijn
– 5 dl hete kippenbouillon
– 150 ml goede passata (tomatensaus)
– 50 g Grana Padano kaas, geraspt
– 125 g mozzarella, in stukjes gescheurd

1. Verhit in een grote koekenpan met dikke bodem 40 g boter en fruit daarin de sjalot tot deze glazig is. Schep de risottorijst door de ui en bak zachtjes mee tot alle korrels glanzen en wat transparant worden. Dit duurt een minuutje.
2. Schenk de wijn erbij en roer door totdat het meeste verdampt is. Voeg dan een soeplepel hete bouillon toe en blijf roeren met een houten spatel tot alle bouillon is opgenomen door de rijst. Herhaal dit tot de korrels ‘al dente’ zijn, dit duurt zo´n 20 minuten. Roer de passata erdoor en laat nog een paar minuten meekoken zodat alles gloeiend heet is.
3. Meng als laatste de resterende boter, Grana Padano en mozzarella erdoor. Laat alles nog even goed doorwarmen totdat de mozzarella wat gesmolten is. Breng eventueel op smaak met peper. Mocht je nog wat zout willen toevoegen, doe dit dat op je bord als er een kleintje mee-eet want die eten weinig zout.

Lekker met wat veldsla of rucola erbij en wat basilicum erover. Ik maakte ook nog gegrilde tomaten als bijgerechtje want die waren heel rijp en moesten op.