Het is misschien nu wel al wat kouder maar met eten heb ik soms van die dagen dat ik nog even in de zomer wil blijven hangen: lekker frisse gerechten met citroen. Deze risotto is echt zo’n recept die mij aan mooi weer doet denken, ook vanwege de lichte vis erbij. Dus ideaal om te eten als het even net iets grijzer buiten is maar je toch wilt worden herinnerd aan de zon.
Omdat ons zoontje zelf eten geweldig leuk vindt had ik wat courgettereepjes voor erbij gebakken. Die kan hij dan zo lekker uit zijn knuistje knabbelen.

Groene risotto met schelvis
Hoofdgerecht voor 2 personen en kindje van 12 maanden

– 65 g boter + extra om de vis in te bakken
– 1 sjalotje, gesnipperd
– 200 g risottorijst (arborio of carnaroli)
– 75 ml droge witte wijn
– 500 ml hete groentebouillon (ik gebruik een zoutarme variant omdat ons kleintje mee eet)
– 100 g diepvriesdoperwten
– 100 g verse bladspinazie
– 3 el kookvocht
– 1 citroen
– 250 g schelvis

1. Verhit in een grote koekenpan met dikke bodem 40 g boter en fruit daarin de sjalot tot deze glazig is. Schep de risottorijst door de ui en bak zachtjes mee tot alle korrels glanzen en wat transparant worden. Dit duurt een minuutje.
2. Blus af met de wijn en roer door totdat bijna alles verdampt is. Voeg dan een soeplepel hete bouillon toe en blijf roeren met een houten spatel tot alle bouillon is opgenomen door de rijst. Herhaal dit tot de korrels ‘al dente’ zijn, dit duurt zo´n 20 minuten.
3. Kook ondertussen de doperwtjes in ruim water in 8 minuten gaar. Voeg de laatste 3 minuten de spinazie toe en kook kort mee.
4. Verhit ondertussen de boter in een koekenpan en bak de schelvis op matig vuur gaar. Keer halverwege.
5. Giet de doperwten en de spinazie af maar bewaar 3 eetlepels kookvocht. Doe de groenten in een mengbeker van een staafmixer, samen met het achtergehouden kookvocht en het sap van de citroen. Blend fijn tot een saus.
6. Meng de groene saus op het laatst samen met de resterende boter door de risotto. Laat alles nog even goed doorwarmen. Breng eventueel op smaak met peper. Mocht je nog wat zout willen toevoegen, doe dit dat op je bord als er een kleintje mee-eet want die eten weinig zout.

Zin in nog een lekkere risotto? Probeer het recept risotto met tomaat en mozzarella eens.