Mijn lief was afgelopen weekend jarig en hij was heel erg onder de indruk van de mooie en grote taart die hij van mij op bed kreeg. wel vond hij het wat vroeg om een puntje als ontbijt te eten. Daar snap ik dan weer niks van! En bovendien er zaten ook nog eens aardbeien op, prima start toch? Aan het einde van de dag heeft hij heel veel gesmikkeld en vond ‘m echt heerlijk. En baby B? Die kreeg bij hoge uitzondering een paar hapjes die hij gulzig opschrokte, klein smulpaapje.
Dus als je iets te vieren hebt, dan is dit echt een heel feestelijke taart voor in de zomer. Het recept is uit het Heel Holland Bakt-boek waar ik een review over schreef. Wel met de nodige aanpassingen want het klopte niet helemaal. En natuurlijk met een vleugje Liefde voor Lekkers door de toevoeging van Amaretto en roomkaas. Nu helemaal om je vingers bij af te likken!

Witte chocoladetaart met aardbeien en frisse room

Voor 8-10 personen

Voor het beslag
– 150 g witte chocolade, in stukjes
– 200 g boter, op kamertemperatuur
– 3 grote eieren
– 150 g witte basterdsuiker
– fijngeraspte schil van ½ sinaasappel
– 200 g zelfrijzend bakmeel

Voor de vulling en topping
– 400 g rijpe aardbeien
– fijngeraspte schil en sap van ½ sinaasappel
– 1 el Amaretto likeur
– 150 ml slagroom
– 75 g roomkaas
– 50 g witte chocolade

Extra nodig: 2 springvormen van 20 cm, ingevet en bekleed met bakpapier, handmixer met gardes, dunschiller

Verwarm de oven op 180 graden. Smelt de chocolade au bain-marie* en roer regelmatig. Voeg de boter toe en roer tot hij gesmolten is.

Breek de eieren boven een grote beslagkom en klop ze met een mixer in één minuut schuimig. Voeg basterdsuiker en sinaasappelrasp toe en klop op de hoogste snelheid het mengsel heel luchtig tot het licht van kleur is en verdubbeld in volume. Dit duurt ongeveer 4 minuten.
Roer het chocolade-botermengsel nog even door en spatel het luchtig in een dun straaltje door het eimengsel. Zeef het bakmeel boven de kom en schep het er voorzichtig doorheen.

Verdeel het beslag over de 2 springvormen en strijk het glad. Bak de cakes samen in het midden van de oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Steek een satéprikker in het midden om de gaarheid te controleren. Kom deze er droog uit, dan is de cake gaar.
Snijd de cake van de rand los van de vorm, haal eruit en laat op een rooster afkoelen met het bakpapier erop. Zo voorkom je uitdrogen van de cake.

Selecteer de mooiste aardbeien om de taart straks te versieren, aan een derde heb je genoeg. Verwijder van de rest van de aardbeien de kroontjes en snijd ze boven een kom in dunne plakjes.  Meng er sinaasappelsap-, rasp en de likeur doorheen en laat 10 minuten marineren.
Klop ondertussen de slagroom stijf en de roomkaas los. Schep de roomkaas luchtig door de slagroom totdat alles goed gemengd is.

Leg de eerste cake met de onderkant naar boven op een mooie schaal. Verdeel er de aardbeienplakjes over en besprenkel met de helft van het vocht. Spatel daarna voorzichtig de helft van de room erover. Leg er de tweede cake met de onderkant naar beneden voorzichtig op. Besprenkel met het resterende vocht en spatel er de rest van de room netjes op. Snijd de mooie aardbeien doormidden en leg ze in het midden op de room. Schaaf boven de taart met een dunschiller mooie chocoladekrullen. Je hebt daarna vast nog wat witte chocolade over om op te smikkelen.

De taart vond ik de volgende dag het lekkerste omdat toen de cake wat zachter was geworden. Ik had ´m afgedekt met een taartdoos in de koelkast gezet.

* Zet een hittebestendige kom op een kleinere pan met een laagje water erin. Zorg ervoor dat de kom niet het water raakt. Verwarm het water tot net onder het kookpunt en laat daarna op heel laag vuur staan.

En benieuwd wat ik aan mijn lief gaf voor zijn verjaardag, naast de heerlijk taart? Dit!
P 40 jaar