Het is nog iets meer dan een maand wachten totdat de nieuwe serie van Heel Holland Bakt begint op de buis. Voor mij is het zelfs een ultiem feel good programma dus daarom heb ik de startdatum in mijn agenda gezet: 7 september om 21.30 op Ned 1.

Tja, en wat doe je dan om de tijd een beetje te doden? Yes, bakken natuurlijk! Nu was er al een tijdje geleden het Heel Holland Bakt-boek op mijn deurmat gevallen maar het kwam er niet van om erover te tikken. Dus de hoogste tijd!
Waarschijnlijk wist je al dat Heel Holland Bakt is gemaakt naar het programma The Great British Bake-off uit de UK. En zo is het ook met het boek, het is de vertaling van de Engelse versie aangevuld met recepten uit het Nederlandse programma (35%). Daarom klopt wat mij betreft de titel van het boek niet echt want aardig wat recepten komen dus niet uit onze versie van de show.

Dat alles maakt gelukkig het boek voor mij niet minder leuk want het blijft een fijn bakboek. Ieder hoofdstuk (cake, koekjes, brood, hartig, taart, patisserie, toetjes en feest) begint met een inleiding met tips en uitleg. Daarna volgen de heldere recepten vaak voorzien van een smakelijke foto. En als het echt lastig wordt vind je stap-voor-stap instructies met beeld bij iedere handeling zodat je baksel niet kan mislukken, zoals home made bladerdeeg of amandelkrullen. Dat maakt dit boek heel fijn voor zowel beginnende als gevorderde thuisbakkers.

Die Hollandse touch? Die kom je aan het begin van het boek tegen met het enthousiaste voorwoord van juryleden Janny van der Heijden en Robèrt van Beekhoven, in ieder hoofdstuk recepten met de titel ´Heel Holland Bakt toppers´ of met het logo,  zoals speculaasjes, bokkenpootjes en worstenbroodjes en als je door het boek bladert ook nog wat kiekjes van de set.

Het was lastig kiezen wat ik wilde maken uit het boek van bijna 300 pagina´s en ruim 100 recepten maar ik koos voor een zomerse feestelijke taart: aardbeientaart met witttechocoladeroom. Nu bleken er tijdens het bakken toch wat dingetjes niet helemaal te kloppen in het recept want zo gaat er 0 gram witte chocolade door de room dus het begon al met een wat misleidende titel. Hier een aangepaste versie van het recept op mijn blog van deze absoluut heerlijke taart.

Het is een lekker boek die je laat watertanden en je keuken in jaagt om te gaan bakken dus zeker een aanrader. En wat ik ook echt tof vind is dat zowel zoet als hartig bakken goed aan bod komt, net zoals in het programma. Wel geef ik je de tip om het recept eerst goed door te lezen voordat je aan de slag. Lees mijn lijstje met andere baktips hier.

En voor nu ga ik nog even lekker bakken en dan begin september voor de buis hangen en het nieuwe seizoen kijken dat bomvol feestelijke recepten zit dus genoeg inspiratie om straks met de feestdagen helemaal los te gaan.

Heel Holland Bakt 2

Heel Holland Bakt stapvoorstapHeel Holland Bakt recept

Heel Holland Bakt – Bakboek voor thuisbakkers
Auteur: Linda Collister
Uitgeverij: Kosmos
Prijs: € 24,99