chocolademousse

Als kind hielp ik mijn moeder graag in de keuken. Niet alleen met het bereiden van het avondeten, maar ook met het bakken van koekjes, taarten en natuurlijk het koken van toetjes. Een van mijn eerste gerechten die ik helemaal zelf maakte was chocolademousse, uit mijn kinderkookboek. Super simpel en briljant lekker.
Zelfgemaakte chocolademousse is zelfs zo lekker dat ik het bijna nooit in een restaurant bestel want dat is nagenoeg altijd een tegenvaller. Alleen in Frankrijk durf ik het nog wel eens aan.
Oja, en wist je dat ik geen koffie drink? Als ik behoefte heb aan een opkikker dan neem ik chocolade. Heeft bij mij hetzelfde effect als een shotje cafeïne. Daarom maak ik altijd een mega schaal chocolademousse op oudejaarsavond zodat ik de hele nacht wakker blijf. En met wat knettersuiker (te koop bij Jamin) heb je vuurwerk in je mond!

Chocolademousse
Voor 4 personen of voor 2 volleerde chocolademousse-eters like me
– 100 g pure chocolade met minstens 65% cacao, zoals Double Dark van Hands Off My Chocolate
– 2 grote verse eieren
– 75 ml slagroom
– 2 el poedersuiker

Hak de chocolade in stukjes en doe in een grote kom. Plaats de kom op een pan met zacht kokend water. Let erop dat de bodem van de kom het water niet raakt (deze techniek heet au bain-marie). Laat de chocolade onder af en toe roeren smelten.
Splits de eieren. Klop het eiwit in een vetvrije kom zo stijf dat je ‘m op de kop kunt houden. Houd het eigeel apart voor later.
Klop in een kom de slagroom met de poedersuiker lobbig.
Haal de kom met de gesmolten chocolade van de pan en laat ietsje afkoelen. Roer de eidooiers één voor één door de chocolade totdat alles goed gemengd is. Schep de slagroom er vervolgens  rustig door. Meng als laatste het eiwit er heel luchtig door totdat alles één geheel is. Verdeel de mousse over glaasjes of kommetjes en laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast.
Lekker met wat rood fruit erbij zoals bessen, aardbeien of frambozen.

Tip: Meng ook eens wat rasp van de schil een halve sinaasappel erdoor. Of een klein beetje grof zeezout. Of een scheutje Amaretto. Of wat oploskoffie. Of … eigenlijk is heel veel lekker bij chocolademousse!

Het kinderkookboek heb ik trouwens nog steeds. Ik identificeerde me altijd met dat meisje. Maar WTF, waarom roert ze in een pan met spaghetti!!
Kinderkookboek