PlaatpizzaVoor ieder wat wils. Dat vind ik zo leuk aan een plaatpizza maken. Iedereen mag een gedeelte van de bodem beleggen met wat ie lekker vindt en zo heb je één grote pizza vol met allemaal verschillende smaken.

Stap 1: Begin met het maken van het deeg:
Basisrecept pizzadeeg, genoeg voor 1 plaatpizza van 38 x 42 cm. Genoeg voor 2-3 personen
– 12.5 g verse gist (1/3 blokje)
– snufje suiker
– 300 g bloem
– 2 el olijfolie
– snuf zeezout

Verbrokkel de gist in een kommetje, voeg de suiker en een klein scheutje lauw water toe. Roer door elkaar totdat de gist is opgelost. Doe de bloem in een grote beslagkom en maak een kuiltje in het midden. Giet daar het gistpapje met de olijfolie in en kneed door de bloem. Voeg scheutje voor scheutje 150 ml lauwwarm water toe en kneed het deeg in 10 min. elastisch. Dek de kom af met verhoudfolie en laat op een warme plaats 30 min. rijzen.

Basisrecept pizzasaus
Stap 2: Maak tijdens het rijzen van het deeg de saus:
Basisrecept pizzasaus, voor 2 plaatpizza’s:
– 3 el olijfolie
– 2 uien, gesnipperd
– 3 tenen knoflook, fijngehakt
– 500 ml goede passata (tomatensaus van gezeefde tomaten)
– 2 takjes tijm, alleen de blaadjes
– 1 tl gembersiroop of suiker
– 1 laurierblaadje

Fruit in een steelpan de ui en de knoflook glazig in de olijfolie. Voeg de passata, tijm, siroop en het laurierblad toe. Laat 20 min. op laag vuur zachtjes inkoken tot een mooie dikke tomatensaus. Breng op smaak met flink wat peper en beetje zout. Verwijder het laurierblad.

Stap 3: De pizza maken:
Verwarm de oven voor op 250 graden. Knip een stuk bakpapier op de juiste maat van de bakplaat. Leg het papier op het aanrecht en rol het deeg op het papier uit totdat het papier helemaal bedekt is. Blijft de deegroller wat plakken aan het deeg? Strooi dan een beetje bloem over het deeg heen. Leg de pizzabodem inclusief het bakpapier op de bakplaat.
Schep de helft van de tomatensaus (het recept is namelijk voor 2 hoeveelheden) op het deeg en verdeel gelijkmatig met een lepel.
Nu komt het leukste gedeelte! Versier de pizza met alles wat jij lekker vindt. Ik hou altijd deze volgorde aan: groente als eerste, daarna vlees/vis en als laatste de kaas erover. Hier wat ideetjes voor lekkere smaakcombinaties:
– courgette, sardines, ansjovis, olijven en beetje mozzarella
– rode en gele paprika, stukjes chorizo en mozzarella
– courgette, Italiaanse rauwe ham, mozzarella en na het bakken rucola en goede olijfolie erover.
– hele dunne plakjes Ratte aardappel die 3 minuutjes zijn gekookt, rozemarijn en blauwe kaas.

Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de pizza in zo’n 13 minuten gaar en met een goudbruine knapperige korst.

Tip: wil je ui op je pizza? Bak de ringen dan even voor in een koekenpan met wat olijfolie. Zo is de ui zeker weten gaar.

Tip: heb je tomatensaus over? Voeg in blokjes gesneden courgette en aubergine en scheutje rode wijn toe. Laat 20 min. op laag vuur zachtjes koken. Serveer deze ratatouille met rijst en geraspte pecorino kaas.

Tip: Als je met meer dan 3 mensen bent, kan je 2x de hoeveelheid deeg maken en 2 plaatpizza’s achter elkaar bakken. Gebruik de helft van het deeg voor pizza 1. Terwijl deze in de oven staat kan je alvast op een stuk bakpapier het deeg van pizza 2 uitrollen en beleggen. Zodra pizza 1 uit de oven komt haal je de pizza eraf en til je voorzichtig pizza 2 op de hete bakplaat. Terwijl jullie lekker aan het smikkelen zijn wordt de volgende pizza gebakken.