Plaatpizza is voor mij echt de oplossing voor als er onverwacht mensen blijven eten. Super gezellig om te maken samen en iedereen kan erop doen wat ie lekker vindt. Afgelopen weekend bleven mijn broer, zijn vrouw en hun dochtertje spontaan mee-eten en dus maakten we plaatpizza. Ik maakte snel even een deeg die kon rijzen terwijl we in de supermarkt lekkere toppings gingen halen. En terwijl we door de schappen dwaalden met de grote vraag ‘wat doen we erop’ kwam die broer van mij met een berg ingrediënten waarvan ik dacht, dat is bizar!! Ik noem ze even op: gorgonzola, kappertjes, pittige salami, olijven, ansjovis, sjalotringen en pepperoncini.

Mijn bro, zoals ik hem vroeger altijd noemde, heeft een neus voor lekkere dingen. Altijd als ik bij hem op bezoek ben heeft hij de lekkerste mango’s liggen om er gigantische smoothies mee te maken. Of stukken miljonairs shortbread die onweerstaanbaar zijn en waarvan ik hem nog steeds het recept moet ontfutselen. Ik weet dat ik op hem kan vertrouwen, ondanks dat die berg met heftige ingrediënten mij echt veel te veel leek.

Dat is zo fijn aan plaatpizza, dat ik naast die smaakexplosie van mijn broer wat minder heftige toppings kon leggen. Ik kwam met parma, mozzarella, rucola en courgette, rozemarijn, gorgonzola. Ja enorm suf. Dat besefte ik helemaal toen ik die rollercoaster voor de smaakpapillen van mijn broer proefde. Man, die is echt the bomb!! Zo lekker en heftig en gaaf en mega! Die ga ik zeker vaker maken. Ok, niet de hele plaat want daarvoor vind ik het nog steeds te intens. Lang leve de plaatpizza!

Check hier mijn basisrecept voor pizzadeeg. Ik gebruikte dit keer 50 g patent bloem, 150 g tarwebloem en 200 g volkorenmeel. Daardoor werd de bodem iets vullender en met iets meer smaak. Ik vond het erg goed gelukt.
In die blog vind je trouwens ook mijn basisrecept voor pastasaus.

En nu nog een keertje de ingrediënten van mijn broer op een rijtje, in de juiste volgorde van beleggen nadat de bodem is bedekt met een dun laagje saus:
– pittige salami, in plakjes
– kappertjes
– groene olijven, in plakjes
– pepperoncini, in dunne plakjes
– ansjovisfilet, in reepjes
– sjalotringen
– gorgonzola

(sorry dat de foto niet briljant is, is met telefoon gemaakt…)