wat te meten met eetmaatjeHet nieuwe handig eetmaatje kan je helpen bij voedselverspilling. Het is een maatbekertje waarmee je makkelijk de juiste hoeveelheid te bereiden pasta, couscous en rijst mee kan afmeten. Zo kook je nooit te veel en hoef je dit niet weg te gooien. Dit hulpje in de keuken krijg je deze week gratis bij Albert Heijn bij de aankoop van een pak AH rijst, pasta of couscous.

Gratis eetmaatje
Hoe werkt het? Op het plastic bakje staan verticale streepjes. Bij ieder streepje staat een ingrediënt met daarbij voor hoeveel personen de portie is. Op het eetmaatje staat aan 1 kant de verschillende soorten pasta; macaroni, fusilli, penne, farfalle en pipe rigate. Aan de andere kant staat couscous, rijst en risotto. Er staat dus niet bij hoeveel gram een bepaalde portie is. Het is een indicatie voor de hoeveelheid per portie. Ook staat en nog een handige index tot 500 ml en aan de onderkant 2 spaghettimaatjes.

Ik dacht meteen, daar kan je veel meer mee afmeten! Wat dacht je van linzen, bulgur, parelgort etc. Een prima tool voor portioneren. Kies bij een grovere structuur, zoals gort voor de rijstindicator. Is het fijner van structuur zoals quinoa kies dan de couscousindicator. Hieronder de verschillende soorten die ik op de foto heb gezet, met welke indicator je kan gebruiken:
a. parelgort > rijst
b. bulgur > rijst
c. boekweit > couscous
d. polenta > couscous
e. quinoa > couscous
f. beluga linzen > risottorijst
g. parelcouscous > rijst
h. couscous natuurlijk die van de couscous
i. risottorijst natuurlijk die van de risottorijst

En weet je wat nou zo mooi is aan het maatbekertje? Je gooit minder eten weg, wat weer beter is voor het milieu en ook nog eens fijn voor je portemonnee. Ik zeg, hoppa! drie vliegen in één klap!
Natuurlijk eet iedereen wel beetje andere hoeveelheden of verschilt het per gerecht wat je maakt dus kijk wat voor jou van toepassing is. Het is tenslotte een indicatie. Hongerige wolven als mijn lief eten wat meer en ik eet weer wat minder. Samen komen wij perfect uit met dit eetmaatje dus het wordt vast een veelgebruikte tool in mijn keuken.

Is het eetmaatje op bij de Albert Heijn of is de actieperiode voorbij? Via het voedingscentrum is ie ook te bestellen en betaal je alleen de verzendkosten.