Is havermout de lifesaver? Volgens Kris Verburgh wel! In zijn immens populaire boek De Voedselzandloper schrijft hij dat brood een no go is maar havermout met zijn goede eigenschappen, zoals dat het heel veel vezels bevat, de perfecte vervanger is. En zo geeft hij nog veel meer gezonde alternatieven voor ongezonde voeding allemaal samengevat in zijn nieuwe model de voedselzandloper waarbij de slechte dingen als piepers, pasta en pizza bovenin staan en alles wat gezond is eronder, zoals broccoli, bonen en bananen. Lees je zijn boek, dan vliegen de wetenschappelijke onderzoeken met fantastische resultaten je om de oren hoe je lang jong kan blijven dankzij aanpassingen in je voedselpatroon.
En ik? Ik neem zo’n boek wel een beetje met een korrel zout hoor. Ik geloof wel in gezond eten maar ook in genieten van wat je eet. Want als je blij wordt van lekker eten dan zit je stukken beter in je velletje. Oja, wat voor mij ook werkt is niet te veel van alles en vaak afwisselen, voel ik me heel gezond bij.

C_omslag-lekker lang jong-vlaams-3e druk.inddVoor mensen die aan de slag willen met het gedachtegoed van Kris is er een praktisch kookboek gebaseerd op zijn theorie over gezond eten: Lekker Lang Jong van Clara ten Houte de Lange en Nelleke van Lindonk. Daarin staan maar liefst 175 inspirerende recepten, van ontbijt tot avondeten en van snacks tot drankjes. Dus wie serieus zijn eetpatroon wil aanpassen heeft hier een goed boek aan. Maar lekker is het ook! Want wat dacht je van gerechten als panna cotta van amandelmelk, courgette gevuld met quinoapilav, auberginerolletjes met gedroogde tomaat of vijgentruffels? Kijk, dan maak je mij dus blij want in dit kookboek staan veel verrassende & smakelijke recepten, die mij ook nog eens prikkelen om zelf weer iets nieuws te bedenken. Nou en zo kwam ik op deze havermoutpap met kokosmelk, banaan en chocolade. Heb ik even mazzel dat dit lekkere recept ook nog eens heel gezond blijkt te zijn!

Havermoutpap met kokos, banaan en chocolade, voor 2 personen:
– 400 ml kokosmelk
– 100 ml melk (of sojamelk om het Voedselzandloper proof te maken)
– 50 g havermout
– 2 bananen, in plakjes
– 30 g pure chocolade, grof gehakt

Breng de kokosmelk en de melk samen in een steelpan aan de kook. Strooi de havermout en een klein snufje zout al roerende bij de melk. Zet het vuur laag. Kook de havermout in 10 minuten zachtjes gaar en roer tussentijds een paar keer. Voeg halverwege de banaan toe zodat deze mee kan warmen. Schep de havermoutpap in grote kommen en verdeel de chocolade erover.

Lekker voor tussen de middag omdat er wat hartigs door zit: havermoutpap met erdoor stukjes kaas of uitgebakken spek en een flinke scheut stroop erover. Eigenlijk wat je op een pannenkoek eet, maar dan in de pap. Easy toch? En ergens ook nog beetje gezond, yes!