Biet makreel quinoa salade

2013 is het internationale jaar van de Quinoa, uitgeroepen door Food and Agriculture Organization of the United Nations. Nou, dan moet je als ingrediënt toch aardig wat in je mars hebben, en dat heeft quinoa (spreek uit: kienwa). Het is namelijk een look-a-like graansoort (eigenlijk een vruchtje) met enorm hoge voedingswaarde en gezonde eigenschappen. Dat je het maar even weet.

Ik vind het gewoon erg lekker, voelt leuk in je mond, er valt heel veel mee te variëren en het is ook nog eens makkelijk te maken. Dus wat mij betreft om deze redenen een must eat.

Maaltijdsalade voor 2 personen:
– 75 g quinoa
– 5 rauwe rode bietjes (liefst biologisch)
– 1 groene appel
– handje fijngesneden peterselie
– sap van kwart citroen
– goede olijfolie
– 2 gerookte makreelfilets

Kook de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Schil de bietjes. Snijd ze in dunne plakjes en vervolgens de plakjes in reepjes ter grootte van een lucifer. Dit heet julienne snijden. Snijd ook de appel met schil op deze manier in reepjes. Meng in een grote kom de gekookte quinoa, reepjes biet & appel, peterselie, citroensap en flinke scheut olijfolie door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de salade over 2 borden. Scheur de makreel in grove stukken en leg op de salade.

Tip: Natuurlijk kan je dit gerecht ook maken met gekookte bieten.